Vücutta İğne Batması
Vücudun çeşitli bölgelerinde hissedilebilen karıncalanma, uyuşma sorunu; kimi zaman vücutta iğne batması şeklinde de ifade edilebilmektedir. Bu ibare; uyuşan bölgede iğne batıyormuş hissi ile açıklanmaktadır. İğne batması hissi yani karıncalanma, uyuşma şikayeti neredeyse herkesin en az bir kere yaşadığı sorunlardan biridir.
Vücutta iğne batması hissinin altında yatan pek çok neden olsa da, daha çok sinir sıkışması veya sinir hasarından kaynaklı bu şikayet baş göstermektedir. Sinirlerin çevresindeki hücreleri besleyememesi, yanlış oturuş pozisyonuna bağlı sinir sıkışması gibi durumlar uyuşmanın en yaygın nedenleridir. Ancak şikayetin altında yatan ciddi sağlık sorunları olabileceğinden, kesinlikle ihmal edilmemeli ve en kısa sürede uzman doktora danışılmalıdır.
Vücutta İğne Batması Hissi Neden Olur?
Sinir Sıkışması
Sinyal iletiminden sorumlu sinirlerde herhangi bir duruş bozukluğuna bağlı olarak, sinir sıkışması sorunu baş gösterebilir. Sinirlerin sinyal iletimi fonksiyonunu tam anlamıyla gerçekleştirememesi ise o bölgede hissizlik ve uyuşukluğa sebebiyet vermektedir. Uzun süre hareketsizlik halinde ve yanlış oturuş pozisyonunun ardından, vücutta iğne batması hissi şikayetine sık rastlanmaktadır. Gün içinde düzenli spor ve egzersiz yaparak, bu nedenden oluşabilecek uyuşma sorununu önlemek mümkündür.
Besin ve Oksijen Eksikliği
Sinirlerin yeterli miktarda besin ve oksijen alamaması halinde sinyal iletimi tam anlamıyla gerçeklenemez. Buna bağlı olarak ise vücutta iğne batması hissi sorunu baş gösterebilir. Sağlıksız ve dengesiz beslenme programları izleyen kişilerde, bu sebepten karıncalanma sorununa sık rastlanmaktadır. Özellikle B12 vitamin eksikliği, el ve ayaklarda oluşan karıncalanmanın(iğne batma hissinin) en bilindik nedenlerinden biridir.
Sinir Hasarına Bağlı Olarak
Vücudun pek çok bölgesinde bulunan sinirlerin hasar alması halinde, darbe alınan bölgede uyuşukluk hissiyatı baş gösterebilmektedir. Sinir hasarı, vücutta iğne batma hissinin en yaygın nedenlerinden biridir. Sinir hasarı illaki fiziksel darbe anlamına gelmez. Diyabet hastalığı olan kişilerde, sinir hasarından ötürü bacaklarda uyuşma hissine rastlanabilmektedir.. Bunun dışında yanık ve radyoterapi gibi etkenler de sinir hasarına yol açabilmektedir.
Vücutta iğne batma hissi genellikle sinir sıkışması veya hasarından kaynaklansa da, altında yatan bir çok neden olabilir. Sürekli hissedilen uyuşma kimi zaman ciddi sağlık sorunlarının işaretçisi olabildiğinden, kesinlikle gözardı edilmemeli ve en kısa sürede uzman doktora başvurulmalıdır.