Eritrosit ve Lökosit Değeri
Yapılan kan sayım testleri ve tahlilleri sayesinde eritrosit ve lökosit değerleri izlenir. İzlenen eritrosit ve lökosit değerleri yüksekliği veya düşüklüğü, çeşitli rahatsızlıkların tanısında ihtiyaç duyulabilir. Ancak tek başına bu değerler, herhangi bir rahatsızlık bulgusu olarak değerlendirilemez.
Lökosit Değeri Nedir?
Vücudu bulaşıcı rahatsızlıklardan korumakla görevli bağışıklık sistemi ile beraber çalışan beyaz kan hücreleri, lökosit olarak tanımlanırlar. Halk arasında daha çok akyuvar olarak bilinen kan hücreleri; dalakta, kanda ve çeşitli dokularda bulunmaktadır. Vücutta enfeksiyon söz konusu olduğunda, lökosit üretimi artış gösterir. Lökosit sayısının normal seyrinden fazla olması lökosit yüksekliği yani tıptaki adı ile lökositoz şeklinde ifade edilmektedir. Gebelik, sistemik enfeksiyon gibi durumlarda lenfosit yüksekliği oluşabilmektedir.
Eritrosit Değeri Nedir?
Akciğerlerden dokulara doğru oksijen taşıma fonksiyonunu gerçekleştiren kırmızı kan hücreleri, alyuvarlar olarak bilinmektedir. Eritrosit olarak da ifade edilir. Eritrosit değerlerinin normal seyrinden daha fazla olması eritrosit yüksekliğine işaret eder. Genellikle doku ve hücrelere yeterli miktarda oksijen gitmediğinde vücutta kırmızı kan hücreleri üretilmeye başlanır. Akciğer rahatsızlıkları, çeşitli kalp hastalıkları, sigara içmek, vücudun susuz kalması gibi pek çok etken eritrosit yüksekliğine sebebiyet verebilmektedir. Ancak her alyuvar yüksekliğinde telaşa kapılmaya gerek yoktur. Kimi zaman yoğun yapılan egzersizin ardından da eritrosit değeri yüksekliği baş gösterebilmektedir.
İdrarda Eritrosit ve Lökosit Görülmesi
Uzmanlar tarafından uygulanan idrar tahlilleri sonucunda idrarda eritrosit ve lökosit görülmesi normal değildir. İdrarda saptanan eritrosit ve lökosit hücreleri, idrar yolu enfeksiyonunun habercisi olabilir. Üretra, mesane, böbrek ve idrar kanalları yapılarından herhangi birinde oluşabilecek enfeksiyon; idrar yolu enfeksiyonuna sebebiyet verir. Sık idrara çıkma, idrar yaptıktan sonra yanma hissi ve idrarda kötü koku gibi belirtiler söz konusu olduğunda idrar yolu enfeksiyonundan şüphe duyulur. Eğer idrar tahlili sonucunda idrarda saptanan alyuvar ve akyuvar varsa, altında yatan neden bir an önce saptanmalıdır. Sebep saptandıktan sonra, teşhise yönelik tedavi sürecine başlanır.