Parathormon Yüksekliği

Parathormon Yüksekliği

Tiroid bezlerinin yanında yer alan paratiroid bezleri tarafından üretilen hormon, parathormon olarak bilinmektedir. Paratiroid bezinden salınan parathormon değerleri, yapılan kan testleri sayesinde ölçümlenebilir. Bir takım rahatsızlıkların teşhisi aşamasında PTH testi adı verilen, kandaki parathormon düzeyini ölçen tetkik yöntemine sık başvurulmaktadır.

Paratiroid bezlerinden salgılanan PTH’nin başlıca görevleri; kalsiyum ve D vitamini dengesinin ayarlanmasıdır. Kimi zaman kandaki parathormon seviyesi düşebilmekte veya yükselebilmektedir. Parathormon seviyesindeki bu değişikliğin pek çok nedeni olabilir. Doğru teşhis ve analiz için kesinlikle uzman hekime gidilmelidir.

Parathormon Testi Nedir ve Neden Yapılır?

Paratiroid bezi tarafından salınan parathormon seviyesinin kandaki değerini ölçmeyi sağlayan test, PTH testi yani parathormon testi olarak bilinir.

  • Vücuttaki paratiroid bezlerinin ne denli çalıştığının izlenmesi için
  • sürekli tekrar eden ve uzun süreli böbrek rahatsızlıklarının takibi sürecinde
  • kandaki kalsiyum seviyesinin normal olup olmadığını ölçmekte ve anormallik durumunda nedenin saptanmasında PTH testleri etkilidir.

Parathormon Neden Yükselir?

Normal şartlarda PTH testi değerleri; her ne kadar laboratuvar ortamına ve kullanılan cihazlara bağlı olarak değişkenlik gösterse de, ortalama 10-65 pg/mL arasında seyreder.

  • paratiroid bezinde oluşabilen tümörler
  • paratiroid bezinde anormal büyüme söz konusu olduğunda
  • böbrek yetmezliği
  • çeşitli böbrek rahatsızlıkları
  • D vitamini eksikliği

PTH değerlerinin yüksek çıkmasının yukarıda belirtildiği gibi bir çok nedeni olabilir. PTH değerinin yüksek çıkması, kalsiyum ve D vitamini ile alakalı rahatsızlıklara sebebiyet verebileceğinden derhal tetkik aşamasına geçilmesi gerekebilir. Yapılacak tanıdan sonra tanıya bağlı olarak uzman doktor tarafından tedavi sürecine geçilir. PTH yüksekliği ile ilgili daha doğru ve detaylı bilgi için uzman doktora başvurmanız tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ