Bozuk Salça Nasıl Anlaşılır?
Salça, mutfakta çok sık kullanılan ve buna rağmen en geç bozulan ürünlerden biridir diyebiliriz. Tabii ki salça muhafaza ederken de dikkatli davranmak gerekmektedir. Saklandığı kap, hava aldığı süre, bulunduğu ortam salçanın bozulmasına neden olan etkenlerdir.
Bozuk Salça Nasıl Anlaşılır?
1-)Salçanın Görüntüsü
Salça çabuk küflenebilir fakat bu sizi yanıltmasın. Salçanın küflü olan bölgesini temizledikten sonra tekrar kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu küflenme dışında salçanın üzerinde kabarcıklar meydana geldiyse ve suyu sarımtırak ya da koyu renge bürünmüş ise buradan bozulduğunu anlayabilirsiniz ve kesinlikle tüketmemelisiniz.
2-)Salçayı Koklayın
Salçanın her zaman iştah açıcı bir kokusu vardır. Biraz önce bahsettiğimiz küflenme örneğinde dahi salçanın kokusu aynıdır. Bu yüzden rahatlıkla tüketebilmenize olanak sağlar. Fakat kokusu ekşi ve rahatsız edici bir kokuya dönüşmüş ise hatta belki görüntüsünde herhangi bir problem göremeseniz bile tüketmemeniz gerektiğini anlamalısınız. Şöyle ki, salçanın sahip olduğu bu kötü koku tadının değişmesinden meydana gelmektedir. Yani görüntüsünde bir şey yok bu seferlik kullanayım derseniz, muhtemelen yemeğinizin tadını da kötü anlamda etkileyecektir.
3-)Salçanın Tadına Bakın
Yine bahsetmiş olduğumuz gibi görüntüsünde bir şey bulamadıysanız ve kokusu da sizi ikileme düşürdüyse, kullanmadan önce ufak bir parça alıp tadına bakabilirsiniz. Salçanın tadında farklılık hissediyorsanız kesinlikle kullanmaktan kaçınmalısınız.
Salça Nasıl Muhafaza Edilmelidir?
En nihayetinde bozulabilecek bir ürün olduğu için, saklanma koşullarına daima dikkat etmek gerekmektedir. Peki ya salçayı nasıl saklamalıyız?
- Salçanızı her kullanımdan sonra hava almayacak şekilde ağzını kapattığınızdan emin olmalısınız.
- Açılmamış olan salçayı buzdolabında ya da serin ve kuru bir yerde muhafaza edebileceğiniz gibi açılmış olan salçayı ise muhakkak buzdolabında muhafaza etmelisiniz. Aksi taktirde açık olduğu ve oda sıcaklığında kaldığı için bakteri biriktirmeye başlayacaktır ve tadında, kokusunda ya da görüntüsünde değişmeler meydana gelecektir.
- Uzun bir süre hava alır şekilde oda sıcaklığında beklememesi gerekmektedir. İlk zamanlar belki bu problem olmayacaktır ama siz göremeseniz de salça değişmeye başlamıştır ve kullanım ömrü normalde neredeyse yarı yarıya düşmüş olacaktır.
Ev Salçası Saklarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ev salçası fabrika üretimi salçalara nazaran daha hassas bir yapıya sahiptir. Yapış şekliniz, muhafaza ettiğiniz ortam bu konuda oldukça önemlidir. Bunun için ise dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:
- Öncelikle seçmiş olduğunuz domatesler kesinlikle taze ve diri olmalıdır.
- Kesinlikle güneş ışığına maruz kalmamalıdır.
- Sıcak hali ile buzdolabına koymaktan kaçınmalısınız. Salça henüz sıcakken birden soğuğa maruz kalması bozulmasını etkileyen etkenlerdendir.
- Yapmış olduğunuz salçayı cam kavanozlara koymalısınız. Kesinlikle plastik ürünler tercih etmemelisiniz. Kavanozlara koyduktan sonra ise kavanozları bir süre ters bir şekilde soğumaya bırakmanız gerekmektedir. Daha sonrasında serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz.