Açılmış Şarap Bozulur mu?

Açılmış Şarap Bozulur mu?

Şarap yıllandıkça, bekledikçe güzelleşir lafı ne yazık ki her şarap için geçerli bir özellik değildir. Bazı şaraplar vardır ki sofra şarabı olarak adlandırılan bu şaraplar açıldıktan sonra kısa süre içerisinde tüketilmelidir. Bu şaraplar açılmasa dahi birkaç yıl içerisinde raf ömrünü doldurmaktadır.

Açılmış şarapları saklama koşullarınıza göre şarabın bozulma süresi de değişmektedir. Özellikle dikkat edeceğiniz birkaç püf nokta ile şaraplarınızı daha uzun saklayabilirsiniz.

1-)Buzdolabında Saklamayın

Çoğu söylenenin aksine buzdolabı şarapların bozulmasına sebep olur. Şarapların saklanma sıcaklığı buzdolabından daha az ancak oda sıcaklığından daha fazla olmalıdır. Bu sebeple şarapların bozulmadan saklanması için bu sıcaklığa uygun farklı yerler yapılmaktadır. Bu sebeple çoğu şarap mahzen adı verilen serin yerlerde saklanmaktadır.

2-)Nemden Uzak Tutun

Aşırı nem şarabın kolayca bozulmasına sebep olur. Bozulmasına sebep olmasa dahi şarabın tadında değişikliğe neden olabilir. Bu sebeple şarapları sakladığınız yerin nemden uzak olmasına dikkat etmelisiniz.

3-)Ağzını Açık Bırakmayın

Şarabın havalanması özellikle içilmeden önce gerekli bir şeydir. Şarabın tadının güzelleşmesini sağlar. Ancak şarabın saklama ortamında ağzının açık kalması şarabın oksijen ile temasını arttırır ve tadının kısa süre içerisinde değişmesine sebep olur. Bazen şarap bozulmaz ancak tadındaki bu aşırı değişim şarabı içilemez bir duruma getirir.

Şarapların birçoğu mantar tıpa ile kapanmaktadır. Bazen bu mantar tıpa çıkarılma esnasında bozulmakta ve şarabın ağzı açık saklanmaktadır. Bu durumda şarabın ağzını kapayacak bir aparatın bulunması gerekmektedir.

NOT: Şarap türüne göre değişiklik göstermekle birlikte buzdolabında bozulmadan 1-2 hafta boyunca saklanabilmektedir. Ancak bu süre şarabın türüne göre azalabilir bu duruma dikkat edilmeli, hoş tadı olmayan şaraplar tüketilmemelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ