Ağızda Pas Tadı

Ağızda Pas Tadı

Ağızda pas tadı veya metalik tat şeklinde ifade edilen şikayetin altında yatan bir çok neden olabilir. Hissedilen metalik pas tadı; tüketilen besinlerden veya kullanılan ilaçlardan kaynaklı olabileceği gibi kimi zaman çeşitli hastalıkların belirtisi olarak da baş gösterebilmektedir. Ağızdaki pas tadı tek başına herhangi bir rahatsızlık bulgusu olarak değerlendirilemez. Beraberinde getirdiği diğer sorunlar incelendikten sonra doğru tanı saptanabilir.

Ağızda pas tadı problemi alerjik reaksiyon, tüketilen besinler gibi basit nedenlerden kaynaklı olabileceği gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi de olabilir. Bu yüzden şikayet göz ardı edilmemeli, doğru tespit ve tedavi yöntemi için mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır.

Ağızda Pas Tadı Neden Olur?

Alerjik Reaksiyon

Vücudun alerjiyi tetikleyici maddelere karşı gösterdiği tepki alerjik reaksiyon/durum olarak ifade edilmektedir. Tüketilen besinlerden kaynaklı alerjik durum baş gösterebilir. Alerjik reaksiyonun neticesinde burun boşluklarına doğru açılan kemik boşlukları yani sinüsler etkilenebilir. Sinüslerin etkilenmesi ise ağızda metalik tat hissiyatına sebebiyet verir.

Kullanılan İlaçlar

Hali hazırda kullanılan bir takım ilaçların yan etkisi olarak ağızda metalik tat oluşabilmektedir. Uzman tarafından gerekli görülürse, alternatif ilaçlarla tedaviye devam edilmesi şeklinde bir yol izlenir.

Sinir Sistemi Rahatsızlıkları

Duyu iletimi fonksiyonunu gerçekleyen sinirler, vücudun bir çok bölgesinde bulunmaktadır. Yüz ve ağız çevresinde bulunan sinirlerde oluşabilecek rahatsızlıklar, tat alma işlevini olumsuz etkileyebilir. Tat alma fonksiyonunun tam anlamıyla gerçekleştirilememesi ise ağızda metalik tat sorununa yol açabilmektedir.

Hamilelik

Hamilelik döneminde vücutta salınan hormon değerleri değişimlerinden ötürü, bir çok farklılık oluşur. Gebelik evresinde tat ve koku duyusunda değişiklikler oluşabilir. Ağızdaki metal tadın nedeni gebelik olabilir. Tabii ki pas tadı şikayeti tek başına gebelik belirtisi olarak değerlendirilemez.

Burun Enfeksiyonları

Soğuk algınlığı, grip gibi çeşitli enfeksiyonel sorunlar tat alma duyusunu olumsuz yönden etkileyebilir. Özellikle soğuk algınlığı rahatsızlığı olan kişilerde, ağızda metal tadı hissi şikayetine sık rastlanabilmektedir.

Sistemik Hastalıklar

Ağızdaki metal tadı ciddi sağlık sorunlarının göstergesi olabilir. Diyabet, böbrek yetmezliği, çinko eksikliği gibi pek çok sistemik rahatsızlığın işaretçisi olabilir.

Ağızda Pas Tadı Nasıl Giderilir?

Ağızda pas tadı var” ÅŸikayeti pek çok ciddi saÄŸlık sorununun habercisi olabileceÄŸinden, doÄŸru tedavi için uzman doktora baÅŸvurulması tavsiye edilir. Fakat basit nedenlerden kaynaklı olduÄŸu düşünülüyorsa, evde uygulanabilecek basit yöntemlerle sorunu büyük ölçüde gidermek mümkündür.

  • baharatlı besinler tüketin
  • soÄŸuk yiyecekler tüketmek, metal tadını kırıcıdır
  • tatlı yiyerek, ağızdaki metali tadın geçmesi saÄŸlanabilir
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ