Ayran Lekesi Nasıl Çıkar?

Ayran Lekesi Nasıl Çıkar?

Ayran özellikle serinletici özelliğinden dolayı yaz aylarında sıkça kullanılan bir içecektir. Yoğurttan yapılan bu içecek hem besleyici hem de insan sağlığı açısından çok yararlıdır.

Ayran yoğurttan yapılan bir içecek olduğu için içerisinde yağ bulundurmaktadır. Özellikle yapılan yoğurttaki sütün kalitesine göre bu yağ miktarı artış gösterebilmektedir. Ayran lekesinin oluşmasına sebep olan en büyük neden ayranın içerisinde bulunan yağ lekesidir.

1-)Öncelikle Fazla Ayranı Silin

Ayran döküldüğü yerde kumaş tarafından emilir ve yoğurt benzeri bir görünüm alır. Bu aşamada leke temizlenmeye çalışılmaz ise daha kalıcı bir hal alabilir.

Bu sebeple ayran dökülen yerin hızlıca temizlenmesi gerekmektedir. Burada temiz ve kuru bir bez ile dökülen ayranın fazlasını temizleyiniz. Bu sayede hem ayranın fazlasının kumaş tarafından emilimi önlenmiş olunur.

2-)Ilık Su İçerisinde Bekletin

Ilık su kumaşa ayrandan geçen yağların çıkarılması için gereklidir. Bu aşamada yağ sökücü deterjanların kullanılması ekstra fayda sağlayabilmektedir.

Deterjan döküldükten sonra ayran lekesi olan bölgeyi eliniz ile birkaç defa çitileyiniz. Bu işlem sonrasında birkaç dakika daha ılık su içerisinde kıyafetinizi bekletiniz.

3-)Çamaşır Makinesinde Yıkayın

Kıyafetlerinizi yıkama talimatlarına uygun olarak çamaşır makinesi içerisinde yıkayınız. Çamaşır makinesinde yıkanmaya uygun olmayan kıyafetlerdeki ayran lekesini çıkarmak için yapılacak iki yöntem bulunmaktadır. Birinci yöntem kıyafetin kuru temizlemeye verilmesidir. Bu daha az uğraştırıcı bir yöntemdir ancak pahalı olduğu için çoğu zaman yerini ikinci yönteme bırakmaktadır.

İkinci yöntem ise kıyafet ılık su içerisinde bekletildikten sonra çıkarılmalı ve hız kesmeden elde deterjan ile yıkanmalıdır.

NOT: Kurumuş ayran lekesini çıkarmak için öncelikli olarak yapılması gereken sıcak su içerisinde lekeli bölgenin bekletilmesidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ