Boynun Ön Sağ Kısmında Şişlik

Boynun Ön Sağ Kısmında Şişlik

Boynun ön kısmında meydana gelen şişlikler zaman zaman farklı sebeplerden dolayı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülmektedir. Boynun ön kısmında meydana gelen şişlikler;

  • Mikrobiyal enfeksiyonlardan kaynaklı olabilmektedir. Özellikle soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyonlarda bademciklerde meydana gelen iltihaplanmanın derecesine bağlı olarak boynun ön kısmında şişkinlik oluşabilir.
  • Doğumsal bozukluklar boyunda meydana gelen şişliklere ya da patolojik bozukluklara sebep olabilir.
  • Tiroid kaynaklı özellikle boynun ön sağ kısmında şişlik oluşumu görülmektedir. Tiroid bezinin tiroid üretiminde yeterli olamadığı durumlarda tiroid bezi büyümekte boyunda şişlik görünümüne sebep olabilmektedir.

Boyun bölgesinde ani bir şekilde beliren çoğu zaman yağ bezesi görüntüsünde olan bastırılmasında ağrı ve acı duyulmayan şişlikler oluşabilir. Bu şişlikler çoğu zaman iyi huylu ya da kötü huylu tümörlerden kaynaklanmaktadır. Tümörün yayılmaması için hızlı bir şekilde parça alınarak test edilmeli ve gerekli ise cerrahi müdahale ile tümörün o bölgeden alınması gerekmektedir.

Boynun Ön Sağ Kısmında Oluşan Şişlik Tedavisi

Boyun bölgesinde meydana gelen şişlikler akut olarak genellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır. Üst solunum yollarından kaynaklanan şişlikte genellikle boğazda yutkunurken zorlanma ve diğer hastalık belirtileri eşlik etmektedir. Hastalığın tedavi edilmesi için gerekli ilaçların kullanılması, iltihabın azalmasına bağlı olarak boyun bölgesindeki şişlikte azalmaktadır.

Tiroid kaynaklı boynun ön sağ kısmında oluşan şişliklerde tiroid hormonunun kandaki düzeyinin ölçülmesi ve gerekli tedavi yönteminin belirlenmesi belli bir süre sonra tiroid bezinin eski haline dönmesini sağlamaktadır. Bazı durumlarda tiroid bezinin bir kısmının cerrahi müdahale ile alınması gerekebilir.

Doğumsal bozukluklarda özellikle gırtlağın yanlış pozisyonda ya da normalden daha fazla büyüklüğe sahip olması boynun ön kısmında şişlik oluşmasına sebep olabilir. Böyle bir durum çoğu zaman ameliyat ile normal haline dönüştürülür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ