Damar Gerilmesi

Damar Gerilmesi

Damar gerilmesi genellikle damarda meydana gelen bir patolojik sorun sonucunda meydana gelmektedir. Damarlar vücudumuzda kanı kalpten alarak bütün hücrelerimize taşırlar, aynı zamanda kirli kanı da kalbe geri taşırlar. Bu sirkülasyon kişinin hayatının başlangıcından sonuna kadar aynı tempo ile devam etmektedir.

Ancak bazı çevresel faktörlerden ya da genetik faktörlerden dolayı damar gerilmesi, damar sertleşmesi, damarda bozulma ve damarda tıkanıklık meydana gelmektedir. Damar gerilmesi;

  • Kalp rahatsızlıklarına bağlı kanın yeterince düzenli pompalanmadığı durumlarda meydana gelebilir.
  • Yüksek tansiyon hastalarında damarda gerilme ve diğer damar deformasyonları sık sık meydana gelmektedir.
  • Şeker hastalarında özellikle kan şekerinin sürekli yüksek seviyelerde seyretmesi damar gerilmesine sebep olmaktadır.
  • Damar hastalıkları diğer adı ile vasküler bozukluklar damar gerilmesine sebep olur.

Damarlarda gerilmeye sebep olan bir diğer durum ise vücutta bulunması yüksek önem arz eden minerallerin yeterli miktarda bulunmamasıdır. Özellikle kalsiyum, sodyum ve potasyum mineralleri damar gerilmesine sebep olabilecek başlıca minerallerdir.

Bazı besinler ve içecekler de damarlarda gerilme ya da benzeri damar bozukluklarına sebep olabilir. Özellikle yüksek oranda kafein içeren yiyecek ve içeceklerin damar gerilmesine sebep olduğu yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır.

Damar Gerilmesi Tedavisi

Damar gerilmesinin tedavi edilmesi için yapılacak ilk adım rahatsızlığa sebep olan etkenin bulunması gerekmektedir. Kalp rahatsızlığından kaynaklı olarak vücuda yeterli kanın pompalanamaması durumunda dokulara giden damarlar basıncı arttırarak gelen kan miktarını arttırmaya çalışırlar. Bu durum damar gerilmesine sebep olabilir. Böyle bir sebepten kaynaklanan damar gerilmesinde acilen kalp yetmezliğinin nedeninin belirlenmesi ve gerekli tedavinin uygulanması gerekmektedir.

Yüksek tansiyon hastalarında da benzer mekanizma ile damarda gerilme meydana gelmektedir. Aynı zamanda yüksek tansiyon hastalarında damarda tıkanıklık da sıkça görülen bir diğer vasküler problemdir.

Damar gerilmesinin bir diğer sebebi olan mineral eksikliği ise yapılan kan testi ile kolayca tespit edilebilir. Bu durumda eksik olan minerallerin takviye edilmesi sorunun çözülmesini sağlamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ