Ense Arkasında Şişlik

Ense Arkasında Şişlik

Vücudumuzu belli bölgelerinde (boyun, kulak arkası, kasık, koltuk altı) bulunan lenf bezleri, enfeksiyona bağlı olarak ateşli hastalık geçirme sonucunda şişerler. Bazen bu şişlikler ağrılı olarak kendini belli eder. Ense arkasında da enfeksiyona bağlı olarak bu lenf bezleri şişebilir. Boyun bölgesinde şişlik kulak burun boğaz cerrahisine girer. Boyun bölgesi konum olarak baş ve gövdeyi birleştiren uzvumuzdur. Şah damarları, ses telleri, troid bezi gibi boyun bölgesindeki lenf bezi de bağışıklık sistemimizin sorumlu bezi olarak oldukça önemlidir.

Ensede Ağrılı Beze

Ani oluşan ağrılı şişlik sebebi kas ağrısı olabilir. Pratik tedavisi kas gevşetici ile sağlanabilir. Ayrıca akciğerinden rahatsızlığı olan hastalarda da boyunda şişlik görülmektedir. Ense arkasında şişlik fark edilmişse ve ağrı varsa muhtemelen enfeksiyonel olduğu söylenmektedir. Ağrılı olmayan bezeler için doktor görüşü alınmalıdır. Çünkü ağrılı olmayan ve sert lenf bezeleri genelde kanser belirtisidir. Kulak altında gözlenebilen bu bezeleri kulak burun boğaz doktoruna göstermek gerekir.

Ense Arkasındaki Şişlik Nedenleri

  • İltihap durumları. Enfeksiyon sonucu oluşmuş olabilir. Doktor görüşünde uygun tedavi yürütülür. (antibiyotik vb.)
  • Tümörler
  • Doğuştan var olan kitleler. Doğumsal kitlelerdir. Küçük yaşta ortaya çıkabilir veya yetişkinliğe kadar fark edilmeyebilir.
  • Tiroid
  • Yutak bölgesindeki hastalığın lenf bezlerine sıçraması
  • Kabakulak
  • Kızamıkçık

Gibi nedenlerden ötürü ense arkasında şişlik sebepleri olabilir. En sağlıklı tedavi yöntemini tabii ki uzman doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Ense Arkasındaki Şişlik Tedavisi

Ense arkasındaki beze veya kitle tedavisinde öncelikle şişliğin ne kadar süredir var olduğu önemlidir. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak fark edilen bezeler takibe alınmalıdır. Uzman tavsiyesine göre iltihap veya enfeksiyon nedenli ise antibiyotiklerle tedavisi yapılır. Bunlar dışında bir sebeple oluşmuş kitleler için gerekli tetkikler yapılır ve cerrahi müdahale gerçekleştirilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ