Enginar Nasıl Seçilir?
Enginar papatyagiller ailesine ait olan ve mavi-mor çiçek açan çok yıllık bir otsu bitkidir. Boyu 150 cm’yi bulan çok yıllık enginar bitkisi Güney Avrupa ve Akdeniz iklimlerinde yetişebilmektedir. Bu nedenle ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde olmak üzere Ege bölgesinde de oldukça çok sayıda üretimi gerçekleştirilmektedir.
Her ne kadar Akdeniz ve Ege kesimlerinde oldukça uygun fiyatlara enginar bulmak mümkün olsa da diğer kesimlerde enginar pahalı sebzeler arasında yer almaktadır. Ancak enginar birçok açıdan insan vücudu için faydalı bir besin olduğu için mutlaka tüketilmesi gerekir. Mart ayında gelişimini tamamlayarak tüketilmeye hazır hale gelen enginar yöresine göre değişmek ile birlikte temmuz ayına kadar bulunabilmektedir.
İçerdiği vitamin ve minerallerden dolayı taze olarak tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle de enginar seçerken dikkat edilmesi gereken nokta enginarın tazeliğidir. Enginarın taze olup olmadığını anlamak için yani enginar seçmek için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır.
Enginar Nasıl Seçilir?
1-)Sallayarak Seçme
Sallayarak seçme yöntemi taze enginarları seçebilmek için uygulanabilecek en etkili yöntemdir. Uygulaması da oldukça kolay olan bu yöntem için enginarın ayıklanmamış şekilde olması gerekir. Sap ve baş kısmı bulunan ayıklanmamış enginarlar sap kısımların tutularak ileri geri şekilde sallanır. Bu aşamada enginarın baş kısmının aşağıda olması gerekir.
Bu şekilde sallanan enginarın baş kısmı eğer ileri geri sallanıyorsa, bu enginarın taze olduğu anlamına gelmektedir. Eğer sap kısmından tutarak salladığınız enginarın baş kısmı sallanmıyor ise bu enginar fazla olgunlaşarak kartlaşmış demektir. Kartlaşmış enginarlar lezzet açısından taze enginarlara oranla çok daha zayıftır. Bu nedenle sap kısmından tutarak salladığınızda baş kısmı sallanan taze enginarları seçmeniz çok daha lezzetli yemekler yemenizi sağlayacaktır.
2-)Yapraklarına Bakarak Seçme
Taze bir enginarı seçebilmek için için yapılması gereken bir diğer aşama ise enginarın yapraklarına bakmaktır. Taze enginarların yaprakları kartlaşmış ya da kartlaşmaya başlamış enginarlara göre çok daha yeşil ve sık olmaktadır. Yaprak kısımları sararmaya başlamış ya da canlılığını kaybetmeye başlamış ise o enginar kartlaşmaya başlamış demektir.
Aynı şekilde yapraklarının sıklığına bakmak da oldukça önemlidir. Yaprakları açılmaya başlamış ve yaygınlaşmaya başlamış olan enginar bayatlamaya başlamış anlamına gelir ve böyle enginarların alınmaması gerekir.
3-)Sap Kısımlarına Bakarak Seçme
Enginar seçiminde enginarın sap kısımları da bazı ipuçları vermektedir. Sap kısmı kararmaya başlayan enginar bayatlamış demektir ve bu enginarların iç kısımları da genellikle çürük olmaktadır. Bu nedenle enginar seçerken sap kısımlarının da yeşil olmasına ve renk değiştirmeye başlamamış olmasına dikkat etmek gerekir.