Market YoÄŸurdundan Maya Olur mu?

Market YoÄŸurdundan Maya Olur mu?

Market yoğurdunun maya olarak kullanılması çoğu zaman önerilmez. Bunun en büyük sebebi ise yoğurdun yapısını etkilemesi ve doğal yoğurtta bulunan lezzeti ve doğallığı tam olarak karşılayamamasıdır.

Market YoÄŸurduÄŸundan Maya Olur mu?

İlk kez yoğurt yapacaksanız, lezzetli ve doğal olması açısından maya olarak muhakkak ev yoğurduğu kullanmanızı tavsiye ederiz. Hazır yoğurt kullanmanız ve sonuçta istediğiniz gibi bir yoğurt elde edememeniz heves kırıcı olabileceğinden, elinizin altında maya olarak kullanmak için ev yoğurdunuz yoksa bile süt ve süt ürünleri satan yerlerden rahatlıkla doğal maya bulabilirsiniz.

Hazır yoğurtların içerisinde yoğurduğun kıvamını bulması, hemen bozulmaması için birçok katkı maddesi bulunmaktadır. Sütü her ne kadar taze olarak kullanıyor olsanız da, maya sütün yapısını değiştirip yoğurt haline getirdiğinden, yoğurdunuzun da %100 doğal olmasını engelleyecek bir durumdur.

Yoğurt Yaparken Kullanabileceğiniz Püf Noktalar

Yukarıda da söylediğimiz gibi yoğurdun en önemli püf noktası kullanılan malzemelerin doğal ve taze olmasıdır. Bizce, marketten aldığınız günlük süt bile belli bir derecede işlem gördüğünden bu sütle yoğurt yapmamalısınız. Aynı şekilde sağlıklı yoğurt elde etmek istiyorsanız kullandığınız mayanın da ev yoğurdu olması önemlidir.

  • YoÄŸurt yapımında sütün ısısı oldukça önemlidir. Kaynattıktan sonra bir süre soÄŸutmak gerekiyor. Fakat soÄŸutma iÅŸleminde fazla beklenmiÅŸ olursa süt ılıklaşır ve bu durum yoÄŸurdun cıvık olmasına neden olur. Bu ısıyı doÄŸru bir ÅŸekilde ayarlamak için serçe parmağınızı kullanabilirsiniz. Şöyle ki, serçe parmağınızı sütün içinde 7 saniye kadar tutmaya çalışmalısınız. EÄŸer 7 saniye sonrasında parmağınız yanmaya baÅŸlıyorsa ısının mayalama iÅŸlemine uygun halde olduÄŸunu anlayabilirsiniz.
  • YoÄŸurt mayalarken kullanılan kaşığın önemi de büyüktür. Öyle ki bazı durumlarda metal kaşık kullanmak yoÄŸurdun cıvık olmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden yoÄŸurdunuzu daima tahta kaşık ile mayalamasınız.
  • YoÄŸurdunuzu mayaladıktan sonra tencerenin kapağını kapatmalısınız ve 6 saat kadar bekletmeniz gerekiyor. Bu esnada tencerenin sürekli olarak açılmaması gerektiÄŸini unutmamalısınız. Yine bu esnada kesinlikle tencerenin çevresini ve üzerini kalın hırka ya da polar ile iyice sarmalı ve bulunan sıcaklığın ağır bir ÅŸekilde düşmesini saÄŸlamalısınız. Sıcaklığın aniden düşmesi de yine yoÄŸurdun cıvık olmasına sebep olabilmektedir.

Neden Ev Yoğurdu Tüketmeliyiz?

Yoğurt vücudumuz için oldukça faydalı bir gıdadır. Bağışıklık sistemi, sindirim sistemi gibi sağlığın etkilediği temel bölümlere oldukça büyük katkılar sağlamaktadır. Bilhassa küçük yaşlardan itibaren tüketilmesinde ise hem kemiklerin hem de dişlerin güçlenmesini sağladığı bilinen bir gerçektir. Bunun yanı sıra ileriki yaşlarda meydana gelebilecek kemik rahatsızlıklarının ise önüne geçmektedir.

Yoğurdun bu kadar faydası var evet. Fakat bu faydaları yoğurt doğal bir şekilde yani herhangi bir katkı maddesi barındırmadığında alabiliyoruz. Hazır yoğurtlarda katkı maddeleri yoğun miktarda bulunduğundan dolayı, günümüzde artık hazır yoğurt kullanımı yerini ev yoğurtlarına bırakmıştır. Ev yoğurdu yapmak meşakkatli bir işlem olmadığından ve sağlıklı olmasından dolayı sıklıkla tercih edilmektedir. Sizde eğer besin değerlerini tam manasıyla almak istiyorsanız her zaman ev yoğurdu tercih etmenizi öneririz.

Süt Alırken Dikkat!

Süt alırken doğal olması ve yapacağınız yoğurdun kıvamını tutturması açısından tam yağlı inek sütü tercih etmenizi öneririz. Bu sütün süt ürünleri satan yerlerden alınması ve tam olarak nerede üretildiği ile ilgili ise bilgi sahibi olmanızda fayda vardır. Günümüzde doğal süt satan bazı merdiven altı diye tabir ettiğimiz yerlerde de hem hijyen hem de sütün doğallığı açısından beklentiyi karşılamadığı gibi sağlık problemlerine de yol açabilmektedir. Bu yüzden güvendiğiniz yerlerden sütünüzü temin etmenizi öneriyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ