Film Tasarımı Mezunları Nerelerde Çalışır?
Çağımızın yükselen iş kolları arasında yer sinema, dizi, film ve reklam alanına iş elemanı ihtiyacını karşılayan film tasarımı bölümü son dönemlerde çok tercih edilen bölümler arasında yer almaktadır. Şu anda Türkiye’de sayılı üniversitede yer alan bu bölüm özel alanda kişilere birbirinden farklı iş olanakları sunmaktadır.
Film Tasarımı Nedir?
Film tasarımı her gün izlediğimiz dizilerin, filmlerin ve hatta reklamların üretilmesinde başlangıç noktadır. Anlaşılır tabirle sinemada ve dizilerde kurmacanın başladığı yer olarak bilinmektedir. Alan içinde;
- Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi
- Film Tasarım ve Yazarlık
- Film Tasarımı ve Yönetmenliği
- Film Tasarımı
- Görüntü Yönetmenliği gibi bölümler yer almaktadır.
Bu bölümü okuyacak olan öğrencilerin özellikle sinemaya ilgi duymaları gerekmektedir. Eğitim boyunca da öğrenciler yukarıda bahsettiğimiz alanlarla ve sinema alanıyla bilgileri alarak mezun olacaklardır.
Film Tasarımı Bölümü Hangi Üniversitelerde Vardır?
Şu an çok yaygın olmayan bu bölüm ülkemizde 3 üniversitede yer almaktadır. Bu okullar;
- Dokuz Eylül Üniversitesi
- Marmara Üniversitesi
- Yaşar Üniversitesi, olarak sıralanabilir.
Film Tasarımı Mezunları Nerelerde Çalışırlar?
Film tasarımı bölümünden mezun olan öğrenciler özel alandan akademik kadrolara kadar birçok alanda çalışabilirler. Bu alanlar; senarist, yardımcı yönetmenlik, görüntü yönetmenliği, sanat yönetmenliği ve öğretim üyesi gibi alanlar olarak yer almaktadır. Şimdi birlikte bu meslekleri inceleyelim.
Senarist
Filmlerin, dizilerin kimi zamanlarda reklamların senaryolarını yazan kişiye senarist adı verilmektedir. Senaristin kaleminin güçlü olmasına ve hayal dünyasına dikkat çekilmektedir. Senarist bazen özgün eserler verebildiği gibi kimi zamanlarda da daha önceden yazılmış bir metni sinemaya veya tiyatroya aktarabilmektedir.
Yardımcı Yönetmenlik
Bu meslek grubu için yönetmenin vazgeçilmezi diyebiliriz. Bir sinema, dizi çekiminin her alanında görev alabilmektedir. Çekime uygun olan dekorun, mekanın, oyuncuların seçilmesinde önemli rol oynar. O yüzden bir filmin demir taşları arasında yer alır demek yanlış olmaz.
Görüntü Yönetmenliği
Senaryoda yazılmış olan sahnenin ve mekanın görsel olarak hazırlanmasında etkin olarak yer almaktadır. Film içindeki ışık ve efektlerin düzenlemesini yapar. Dış çekimlerde görüntü yönetmenine büyük görev düşmektedir. Çekim bittikten sonra sahneye uygun olarak düzenleme yapılmasında, filmin seyircinin gözünde istenilen etkiyi ve duyguyu oluşturmasında önemli rol oynamaktadır.
Sanat Yönetmenliği
Sanat yönetmeni ve görüntü yönetmeni genel olarak birlikte çalışmaktadırlar. Sanat yönetmeni de tıpkı dekor, kostüm, mekan gibi sinema için gerekli ortamı hazırlar. Sanat yönetmeninin görüntü yönetmeninden farkı ise adından anlaşılacağı gibi olaya sanatsal yönünden bakarak ortaya en güzel eseri sunmaktır.
Akademisyenlik
Film tasarımı bölümünden mezun olan öğrenciler önce yüksek lisans sonrasında doktora yaparak üniversitelerde öğretim görevlisi olarak kalabilmektedir. Bu alanda kendini geliştiren öğrenciler üniversitelerde teorik ve uygulamalı dersleri öğrencilere verebilmektedirler.
Film Tasarımı Mezunlarının Maaşları Ne Kadar?
Film tasarımından mezun olanların girdiği alana göre maaşları da değişmektedir. Özel alanda çalışan ve alanında yetkin olan kişilerin maaşları hatırı sayılır derecede yüksek olmaktadır. Akademik alanda kendini yükselten mezunların maaşları ortalama 5.000 ila 6.000 arasında olmaktadır.