Biber Salçası Nasıl Saklanır?

Biber Salçası Nasıl Saklanır?

Salça, Türk mutfağının olmazsa olmaz besinlerinin ilk sıralarında yerini almaktadır. Salça hemen hemen bütün yemeklerde kullanılmaktadır. Bu durumda salçanın mutfaktaki yerini ve önemini arttırmaktadır. Salçalar 2 ana başlığa ayrılır biri domates salçası diğeri ise biber salçasıdır. Yapılan yemeğin türüne ve lezzetine göre farklı salçalar tercih edilir. Biber salçası domates salçasına oranla mutfaklarda daha az yer etse de bakıldığında hiç de azımsanacak bir oran değildir bu.

Türlerinin yanı sıra salçalar ev yapımı ve hazır olarak da iki başlığa ayrılır. Ancak salça ne şekilde yapılmış olursa olunsun bozulabilir. Bu nedenle salçaların saklanma koşulları çok önemlidir. Ev yapımı salçalar hazır salçalara göre çok daha uzun süre ilk günkü tazeliğini ve lezzetini koruyarak muhafaza edilir. Bu nedenle uygun şartların olması durumunda salçayı evde yapmak en sağlıklısıdır.

Ancak sahip olduğunuz salça ev yapımı da olsa hazır salça da olsa biber salçasını saklamak için uygulayabileceğiniz yöntemler aynıdır. Salçaların ne şekilde elde edilmiş olduğunun bir önemi yoktur. Bu yöntemleri uygulayabilmek için ise zeytinyağı ve kaya tuzu gerekmektedir.

Biber Salçası Nasıl Muhafaza Edilir?

1-)Zeytinyağı Kullanarak Saklama

Sahip olduğunuz biber salçasını saklamak için kullanabileceğiniz en kolay yöntem zeytinyağı kullanmaktır. Zeytinyağı yöntemi salçanın hava ile temasını keserek bozulmasını önler. Salça buzdolabına girdiğinde üzerindeki zeytinyağı donacağı için salçanın hava ile temas etmesini engellemiş olur.

Bunun için biber salçanızın bulunduğu kabın üzerine salçayı tamamen kapatacak miktarda zeytinyağı dökün. Bu işlemi uygulamadan önce salçanın yüzeyinin dümdüz olduğundan emin olun. Bu şekilde çok daha az zeytinyağı kullanarak salçayı muhafaza edebilirsiniz.

2-)Kaya Tuzu Kullanarak Saklama

Kaya tuzu salçaların bozulmasını engellemek için kullanılabilecek en etkili malzemelerden birisidir. Bunun için eğer evde salçayı kendiniz yapıyorsanız mutlaka yapım aşamasında içine kaya tuzu koyun. Hazır olarak aldığınız salçalar için ise her pakete dolu dolu 1 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ilave edin.

Daha sonra salça ile tuzu iyice karıştırarak tekrar kavanoza doldurun. Bu yöntemi uygularken dikkat etmeniz gereken tek nokta salçanın çok tuzlu olduğunu unutmamak. Bu salça ile yapacağınız yemeklere çok daha az tuz atmanız gerekir. Hiç tuz atmamak bile yeterli olabilir.

NOT: Biber salçalarını evde yapıyorsanız mutlaka salçaları cam kavanozlarda saklayın. Hazır olarak alıyorsanız da cam kavanozlarda almaya özen gösterin ya da teneke kutu da dahi almış olsanız evde mutlaka cam bir kavanoza aktarın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ