Göbek Altında Ağrı

Göbek Altında Ağrı

Göbek altında ağrı şikayeti genellikle karın ve çevresindeki organlardaki sorunlara/rahatsızlıklara işaret etmektedir. Ancak her karın altı ağrısı, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olmayabilir. Kadınlarda adet döngüsüne bağlı olarak göbek altında ağrı şikayeti baş gösterebilmektedir. Karın altı ağrısı tek başına herhangi bir rahatsızlığın bulgusu olarak değerlendirilemez. Beraberinde görülen diğer şikayetlerin de detaylı incelenmesi gerekmektedir.

Karın altı ağrısı problemine idrar yaparken yanma, gün içinde çok sık idrara çıkma gibi şikayetler eşlik ediyorsa idrar yolu enfeksiyonundan şüphe edilir. Ağrının altında yatan nedenin doğru tespiti ve tedavisi için uzman doktora başvurulması önerilir.

Göbek Altında Ağrı Neden Olur?

Kadınlarda ve erkeklerde farklı sebeplerden karın altı ağrısı belirebilir. Adet öncesi ağrılar, miyomlar, yumurtalık kistleri gibi rahatsızlıklar kadınlarda baş gösteren karın altı ağrısının nedenleri arasındadır. Fakat bu etkenler, erkeklerde herhangi bir anlam ifade etmez.

Apandisit

Karnın sağ alt bölgesinde yer alan apandisin iltihaplanması, apandisit şeklinde ifade edilir. Her yaştan kimselerde görülebilen apandisit, ilk olarak karnın üst ve daha sonra alt kısmında ağrılarla kendini belli eder. Karın ağrısının yanı sıra; mide bulantısı, iştah kaybı, ağrılı idrar gibi pek çok belirtisi söz konusudur. Şayet karın ağrısı ile beraber bu belirtilerden en az biri daha görülüyorsa, gerekli tetkik ve tedavi yöntemi için derhal uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

Böbrek Taşları

Ürik asit veya kalsiyum gibi maddelerin idrar içerisinde normalde olduğundan daha yoğun olması halinde böbrek taşı oluşur. Halk arasında fazlaca görülen böbrek taşı rahatsızlığı, karın ağrısının altında yatan sebep olabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Mesane, böbrekler, idrar kanalları ve üretra yapılarının tamamı idrar yolunu meydana getirir. Bunlardan herhangi birinde baş gösterebilecek enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığına sebebiyet verir. Kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla görülür. Göbek altında ağrı şikayeti idrar yolu enfeksiyonu bulgusu olabilir. Karın altı ağrısı dışında idrarın bulanık olması, sık idrara çıkma, yüksek ateş, titreme ve mide bulantısı sorunları da rahatsızlığın belirtilerindendir.

Göbek Altı Ağrısı Hamilelik Belirtisi mi?

Gebelik bekleyen pek çok kadın tarafından, göbek altı ağrılarının hamilelik belirtisi olup olmadığı merak edilir. Karın ve kasık bölgesinde hissedilen ağrılar, gebeliği işaret ediyor olabilir. Ancak bu ağrılar, sancılar tek başına gebelik göstergesi değildir. 1-2 haftadır adet kanaması gecikmesi söz konusuysa, doğum kontrol testi yapılması tavsiye edilir. Eczanelerden basitçe temin ederek uygulayabileceğiniz plano testler, her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Sonuç her ne olursa olsun, emin olmak adına sağlık kuruluşunda kan testi yaptırılması önerilir.

Göbek altında ağrı problemi pek çok rahatsızlığın habercisi olabileceğinden, ihmal edilmemeli ve mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ