Halıdan Ketçap Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıdan Ketçap Lekesi Nasıl Çıkar?

Halı hemen hemen her evde kullanılan temel eşyalardan biridir. Hatta sadece evlerde değil zaman zaman ofislerde de kullanılan oldukça kullanışlı ve birçok avantaj sunan bir eşyadır. Ancak zemin üzerinde kullanılmasından dolayı diğer eşyalara oranla daha sık kirlenmeleri söz konusu olur. Bunun yanı sıra yere dökülen her şeyden de etkilenirler.

Ancak halılarda meydana gelen bu bölgesel lekeleri temizlemek sanıldığı gibi zorlu bir işlem değildir. Özellikle kızartma yemekleri ile oldukça çok sevilen soslar kolaylıkla dökülebilir. En çok tercih edilen soslardan biri olan ketçap halıya da en sık dökülen soslardandır. Ancak halınıza ketçap döküldüğü zaman bu lekeyi doğru yöntemler uygulayarak kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Bunun için ise yapmanız gerekenler oldukça kolay ve pratiktir. Halıdaki ketçap lekesini çıkarmak için uygulayabileceğiniz pratik yöntemler için sıvı ya da toz deterjan ve amonyak gerekmektedir.

Halıdan Ketçap Lekesi Nasıl Temizlenir?

1-)Deterjan

Halınızda oluşmuş olan ketçap lekesini çıkarmak için uygulayabileceğiniz en pratik yöntemlerden biri deterjan kullanmaktır. Bu yöntemi uygularken dikkat etmeniz gereken iki nokta vardır. Birincisi ketçap lekesi oluştuktan sonra kurumasına izin vermeden hızlı bir şekilde müdahale etmektir. Diğer nokta ise kullanacağınız deterjanın halınızın kumaş ve renk özelliklerine uygun olup olmadığını test etmektir. Bu noktalara dikkat ettikten sonra halınızdaki ketçap lekesinin fazlasını ince fakat keskin olmayan bir eşya yardımı ile alın.

Daha sonra 1 çay kaşığı toz deterjana 1 fincan ılık su ya da 2 çay kaşığı sıvı deterjana 1 fincan ılık su oranında bir karışım hazırlayın. Daha sonra uygun bir bez tercih ederek hazırlamış olduğunuz karışım ile bezi ıslatın. Deterjanlı su ile ıslatmış olduğunuz bez yardımı ile lekeli bölgeyi dairesel hareketler uygulayarak fazla bastırmadan dikkatlice silin. Lekeyi iç kısmından dış kısmına doğru silmek lekenin yayılmasına neden olur. Bu nedenle dışarıdan içeriye doğru silme işlemini uygulayın.

Silme işleminin ardından da temiz su ile ıslatmış olduğunuz bir sünger ile deterjanlı tüm yüzeyleri silerek halıyı deterjandan iyice arındırın. Bu aşamada olabildiğince az su kullanmaya çalışın. Ardından kuru bir bez ile halıdaki fazla suyu alarak kurumaya bırakın.

2-)Amonyak

Amonyak kullanarak halıdaki ketçap lekesini çıkarmak için amonyak kullanmak oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak amonyak bazı kumaş türlerinde renk değişimine neden olabilecek bir madde olduğu için halınızda kullanmadan önce mutlaka test etmeniz gerekir. 1 yemek kaşığı amonyak ile 1 su bardağı suyu karıştırın. Daha sonra bu karışımın halınıza zarar vermediğinden emin olduğunuzda bu karışıma batırmış olduğunuz bez ile halınıza tampon hareketler uygulayarak temizleyin. Ardından temiz su ile dilerek halının tüm amonyaktan arınmasını sağlayın ve kurumaya bırakın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ