Her Sabah Ayağımın Üstü Şiş ve Ağrıyor

Her Sabah Ayağımın Üstü Şiş ve Ağrıyor

Bütün gün vücudun neredeyse tüm ağırlığını üstlenen ayaklarda kimi zaman şişlik ve ağrı belirebilmektedir. Ayaklara binen fazla yük veya alınan darbenin neticesinde ayakta şişlik ve ağrı sorunu baş gösterebilmektedir. Alınan darbe veya hasar, incinme gibi fiziksel etkenlere bağlı şişlik oluşabileceği gibi şişliğin altında yatan neden ciddi sağlık sorunları da olabilir.

Ayak Şişmesi Neden Olur?

Ayağa Fazla Yük Binmesi

Uzun süre ayağa uygulanan baskı veya tüm gün ayakta kalmak/çalışmak gibi durumlarda ayaklara fazlaca yük biner. Ayaklara binen fazla yük, kuvvet ise ayaklarda ağrı ve şişlik sorununa neden olabilmektedir. Genellikle müdahale gerektirmez ve kendiliğinden kısa süre içinde geçmektedir. Uzanarak istirahat etmek ağrıyı dindirici yöntemlerden biridir.

İncinme(travma etkenleri)

Ani bir hareket sonucunda ayağın burkulması, incinmesi şişlik ve ağrı sorununa neden olabilir. Özellikle vücudu spora hazır hale getirmeden(kasları ısıtmadan), egzersiz yapan ve birden bire yanlış hareket sergeleyen kişilerde  incinmeye bağlı olarak ayak şişmesi sorununa sık rastlanmaktadır. Soğuk kompres uygulanması, ağrıyı büyük ölçüde dindiricidir.

Artrit

Eklem iltihaplanması olarak bilinen artrit, ayaklarda şişlik sorununa sebebiyet verebilmektedir. Şişlikler genellikle bileklerden başlar. Ayakların üstüne basıldığında, şiddetli ağrıların hissedilmesine yol açabilmektedir. “Ayağım üstü şiş ve ağrıyor” şikayeti, artrit yani eklem iltihaplanmasının habercisi olabilir.

Yüksek Tansiyon

Herhangi bir fiziksel temas, yük binmesi olmadan birden bire oluşan ayak üstü şişliklerinden yüksek tansiyondan şüphelenilir. Tansiyon değerlerinin normal seyrinden yüksek çıkması(yüksek tansiyon), böbreklerde soruna neden olarak normalde vücuttan atılması gereken fazla sıvının atılmamasına neden olabilir. Bu durum ise kendini ayaklarda şişlik ile belli edebilir. Ayak üstü şişliği tek başına yüksek tansiyon bulgusu olarak değerlendirilemez. Şayet beraberinde kalp çarpıntısı söz konusuysa, bir an evvel uzman doktora gidilmelidir.

Damar Tıkanıklığı

Kanın aktarılmasında büyük rol oynayan damarlarda oluşabilecek tıkanıklık sorununda şişlik meydana gelebilir. Bacaklardaki damarlardaki tıkanıklık sorunu, kanın bu bölgede birikmesine ve bunun akabinde şişliğe yol açmaktadır. Eğer damarlar ile birlikte ayakta şişlik söz konusuysa, bu durum damar rahatsızlıklarının göstergesi olabilir. Bir an önce gerekli tetkik ve tedavi yöntemi için uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

Her sabah ayağımın üstü şiş ve ağrıyor“probleminin altında yatan pek çok neden olabilir. Durdur yerde ayak şişliği ve ağrısı durumunda artrit yani eklem iltihaplanmasından şüphe duyulur. Şikayetin altında yatan nedenin doğru tespiti ve nedene yönelik doğru tedavi yöntemi için ortopedi alanında uzman bir doktora başvurulması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ