Göğsümde Sertlik Var ve Dokununca Acıyor

Göğsümde Sertlik Var ve Dokununca Acıyor

Göğüs bölgesinde oluşabilen şişlikler, sertlikler kimi zaman acı hissine sebebiyet verebilmektedir. Farkedilen sertliğe dokunulunca acı hissedilmesi, “göğsümde sertlik var ve dokununca acıyor” şikayetine yol açabilmektedir. Anatomik yapı gereği kadınlarda, erkeklere göre göğüste sertlik ve ağrı sorunu daha fazla görülmektedir.

Göğüsteki sertlik ve ağrı sorunu, kişinin paniğe ve endişeye kapılmasına neden olabilmektedir. Endişenin altında yatan temel neden; göğüsteki sertlik ve ağrı hissinin, meme kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarıyla ilintili olabileceği ihtimalidir. Ancak unutulmamalıdır ki, göğüsteki her sertlik ve ağrı ciddi sağlık sorunlarının belirtisi değildir. Şikayetin altında yatan bir çok neden olabilir.

Göğüste Sertlik ve Ağrı Neden Olur?

Yağ Bezesi

Yağ hücrelerinin cilt altı bölgesinde birikmesi sonucunda meydana gelen yumuşak kist, yağ bezesi şeklinde tanımlanır. Yapısı gereği yumuşak ve üzerine dokununca hareket eden yağ bezesi, vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilmektedir. Tıp literatüründe lipom şeklinde ifade edilen yağ bezelerinin en çok görüldüğü yerlerden biri; göğüs bölgesidir. Bezeler normal şartlarda ağrı hissine yol açmazlar. Ancak yağ bezesinin büyümesi sonucunda çevresindeki sinirlere baskı uygulanır ve ağrı hissiyatı oluşabilir. Kısacası, “göğsümde sertlik var ve dokununca ağrıyor” şikayetinin altında yatan neden basit yağ bezeleri olabilir. Bundan emin olmak, gerekli tetkikler için uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

Emzirme Dönemi

Emzirme sürecindeki kadınlarda, göğüste sertlik ve ağrı sorununa sık rastlanmaktadır. Bu evrede hormonal değişimlerin etkisiyle birlikte süt kanallarında bulunan salgısal dokularda artış görülür. Bu artış ise kimi zaman kendini göğüs bölgesinde sertlikle belli edebilmektedir. Emzirme döneminin ardından, ağrı ve sertliğin geçmesi beklenir.

Meme Kanseri

Göğüs bölgesinde ele gelen kitle(sertlik), meme kanseri belirtilerinden biridir. Kansere bağlı oluşan göğüsteki kitleler, rahatça hareket ettirilemez. Ancak göğüsteki her sertlik ve acıma hissi, meme kanseri bulgusu olmayabilir. Kesin ve doğru teşhis için uzmanlar tarafından mamografi incelemesine gereksinim duyulabilir. Şayet aşağıdaki belirtilerden en az bir tanesi söz konusuysa, derhal doktora gidilmesi tavsiye edilir.

  • Memede veya koltuk altı bölgesinde ele gelen sertlik(kitle, şişlik)
  • Göğüste kızarıklık ve yara
  • Meme başı derisinde soyulma, kabuklanma gibi değişikliklerin oluşması
  • Göğüsten gelen akıntı

Göğüste sertlik ve acı şikayeti, meme kanser gibi çok ciddi sağlık sorunlarının habercisi niteliğinde olabileceğinden kesinlikle ihmal edilmemeli ve doğru tetkik için en kısa sürede uzman doktora başvurulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ