İrmik Helvası Nasıl Saklanır?

İrmik Helvası Nasıl Saklanır?

İrmik sadece Türk mutfağında değil birçok mutfakta sıklıkla kullanılan besinlerden biridir. Türk mutfağının yanı sıra İtalyan mutfağında da sıklıkla kullanılır. Ancak en çeşitli kullanım alanı olarak Türk mutfağı başlarda gelir. İrmiğin yemekten tatlıya oldukça geniş bir kullanım yelpazesi bulunmaktadır. Türk mutfağında düğünlerde, cenazelerde mutlaka irmik helvası yapılır. Oldukça lezzetli bir tatlı olduğu için bir bahanesi olmadan da sıklıkla tüketilen tatlılardan biri olmuştur.

Ancak irmik içeriğindeki yüksek glüten oranı yüzünden oldukça kalorili bir besindir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekir. Bunun yanında saklanma koşulları da oldukça önemlidir. Özellikle helva formunda olduğu zaman saklanması daha zor bir hal alıyor. Fakat doğru yöntemler uygulanırsa tadında hiçbir değişme olmadan uzun süreler saklanabilir. Bunun için uygulanabilecek yöntemler ise oldukça basittir. Tek yapmanız gereken şey ne kadar süreliğine saklamak istediğinize karar vermektir.

İrmik Helvası Saklama Yöntemleri

1-)Dışarıda Saklama

İrmik helvası özellikle düğün evi, cenaze evi gibi kalabalık evlerde yapılmış ise oldukça fazla miktarlarda bulunur. Ancak bu evlerde gelen giden sirkülasyonu da oldukça fazla olduğu için kısa sürelerde tüketilir. Bu tarz bir durumda irmik helvasının dışarıda kalması daha faydalı ve doğru olacaktır. Güneş ışığına maruz kalmayan serin bir odada muhafaza etmek gerekir. Doğrudan güneş ışığına maruz kalan tatlının tadında değişmeler meydana gelebilir. Ayrıca nemli, rutubetli ortamlarda tatlının yapısında değişiklere neden olur. Bu nedenle kısa süreli olarak serin ve havadar bir odada tepsiler içerisinde saklanmalıdır. Toz olmaması için üzerini bir tülbentle örtün.

2-)Buzdolabında Saklama

İrmik helvası yapıldıktan sonra hemen tüketilmeyecekse mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. 1 gün kadar dışarıda uygun şartlar altında muhafaza edilebilir. Ancak 3-4 gün gibi daha uzun süreli saklamak istiyorsanız mutlaka cam saklama kaplarına koyarak ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında saklamalısınız. Ağzının sıkı olması oldukça önemlidir. Çünkü ağzı iyi kapanmadığı zaman irmik helvasının tadında değişiklik olur. Bunun nedeni ise dolabın içerisindeki diğer besinlerdir. Helva bekledikçe dolabın içindeki kokuyu alacaktır.

3-)Buzlukta Saklama

Bir şekilde fazla yapılmış olan irmik helvasını buzlukta saklamak mümkündür. Bunun için 2-3 günden fazla geçirmeden buzluk için uygun saklama kaplarına helvalar doldurulur. Bu noktada saklama kabı yerine buzdolabı poşetleri de tercih edebilirsiniz. Ancak her ne kullanırsanız kullanın ağızlarını iyi kapatmanız gerekir. Ağzı iyi kapatılmayan helvalar zaman içerisinde önce tat değişikliğine daha sonra da kurumaya maruz kalır. Buzlukta helvayı aylarca saklayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ