İshal ve Gaitada Gizli Kan

İshal ve Gaitada Gizli Kan

İshal vücudun normal dışkılamasına göre çok daha sulu bir şekilde ve daha sık aralıklar ile dışkı yapmasıdır. Bu durum bir nevi vücudun aldığı savunma mekanizmasıdır. Özellikle gıda zehirlenmeleri sonucunda vücudun zehri vücuttan hızlı bir şekilde uzaklaştırabilmesi için yaptığı bir savunma mekanizmasıdır.

İshal ve gaitada gizli kan bulunması tehlikeli bir durumdur. Bu durum gıda zehirlenmesinden çok bakteri kaynaklı bir hastalığın olduğunun göstergesidir. Bu durum sıklıkla küçük çocuklarda meydana gelmektedir. Özellikle tam olarak yıkanmadan yenilen çiğ sebze ve meyvelerde bulunan bakterilerden ya da pis su tüketiminden dolayı bu durum meydana gelebilmektedir.

İshal olmanız uzun süredir devam ediyor ve artık kronik bir hal aldı ise ve doktora gittiğinizde yapılan test sonucunda gaitada gizli kan pozitif çıktı ise bu durum ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Özellikle bu durum akıllara kalın bağırsak kanserini getirmektedir. Kalın bağırsak kanserinde bazı kişilerde dışkılama sürekli ishal halindedir ve dışkıda çoğu zaman kan bulunmaktadır.

Gaitada Gizli Kan Nasıl Bakılır?

Gaitada kan bulunması gözle görülebilir bir düzeyde olabileceği gibi gözle görülemeyecek düzeyde de olabilir. Gözle görülemeyecek düzeyde kan aranması gaitada gizli kan testi ile yapılır.

Bu testin pozitif çıkması gaitada gizli kan olduğunu gösterir ve gaitada gizli kan genellikle;

  • Kolon kanserlerinden
  • Poliplerden
  • Sindirim sisteminde bulunan ülserlerden meydana gelebilir.

Gaitada gizli kana alınacak gaita örneği ile bakılır. Ancak bu test yapılmadan önce testi etkileyebileceğinden dolayı bazı ilaçların ve yiyeceklerin kullanılması kesilmelidir.

En az 3 gün öncesinde pancar, turp, brokoli, şalgam gibi yiyeceklerin yenilmesi kesilmeli; C vitamini, demir ilaçları, aspirin gibi ağrı kesicilerin kullanılması bırakılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ