Kadayıfın Şerbeti Az Gelirse Ne Yapılır?

Kadayıfın Şerbeti Az Gelirse Ne Yapılır?

Kadayıf gibi şerbetli tatlıların şerbetini hazırlarken her zaman dikkatli olmak ve ölçüye göre şerbeti hazırlamak önemlidir. Kadayıfın şerbetinin az gelmesi durumlarında yapılabilecek birkaç küçük müdahaleler vardır fakat bu müdahaleler maalesef her zaman işe yarayamayabiliyor. 😊

Kadayıfın Şerbeti Az Gelirse Ne Yapılır?

Kadayıfın şerbetini hazırlarken her zaman ölçüsüne göre hareket etmeniz gerektiğini hatırlatalım. Fakat bazı durumlarda tam olarak ayarladığınız ölçü kadayıfa az gelebiliyor ve tatlı yeterince ıslanmıyor. Böyle durumda ise yapılacaklardan kısaca bahsedelim.

  • Yöntem 1: Şerbet tatlıya tam olarak yetmediyse, aynı ölçüyle bir kez daha şerbet hazırlamalısınız. Fakat kadayıf çabuk şerbet emen bir tatlı olduğundan, şerbeti dökerken tatlıyı eritmemeye dikkat etmeniz gerekiyor. Elinizde fazla şerbet kalırsa kesinlikle şerbeti bitirmek için uğraşmayın yoksa tatlınız parçalanır.
  • Yöntem 2: Şerbet dediğimiz karışım şeker ve su ile hazırlanmaktadır. Kadayıfa ekstra şerbet hazırlarken su oranını az tutup şeker oranını sabit bırakabilirsiniz. Yani mesela normal ölçülerde 4 bardak su, 4 bardak şeker kullanıyorsunuz diyelim. Şerbetin kadayıfa yetmediği zamanlarda ikinci kez şerbet hazırlamalısınız ama bu sefer ölçü 2 bardak su 4 bardak şeker oranında olmalıdır. Böylece tatlınızın parçalanma riskini de engellemiş olursunuz.

Kadayıf Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

  • Kadayıf tatlısı yaparken ilk özen göstermeniz konu kadayıfın ayrılma ve küçültme kısmıdır. Kadayıfı aynı tavuk didikler gibi mümkün olduğunca tel tel ayırarak didiklemeli ve uzun kısımlarını kesmelisiniz. Kadayıf tatlısının aslında lezzetini belirleyen temel püf nokta tereyağıdır. Kullandığınız tereyağının taze ve lezzetli olması tatlınızın tadı için önemli bir detaydır. Çünkü kadayıfı didikledikten sonra erittiğiniz tereyağı ile karıştırmanız gerekiyor.
  • Tereyağının bozulmaya yakın bir durumdayken kullanılması, tatlının lezzetini değiştirecektir. Kadayıf tatlısı yaparken yine lezzetine lezzet katabileceğiniz bir diğer püf nokta cevizdir. Kadayıfı tereyağı ile harmanladıktan sonra, dövdüğünüz cevizleri kadayıfa iki kat olarak uygulayabilirsiniz. Böylece cevizler arada karışacak ve tatlının lezzetine lezzet katacaktır!
  • Kadayıf yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli anlardan biri de şerbet kısmıdır. Burada bir karar vermeniz gerekiyor. Önce şerbeti hazırlayıp, kadayıfı kızarttıktan sonra hemen mi dökmek istiyorsunuz? Yoksa kadayıfı kızartıp bir kenara ayırıp daha sonrasında mı şerbetini hazırlamak istiyorsunuz? Bize sorarsanız en sona kesinlikle şerbeti bırakın deriz. 😊 Böylece şerbetle ilgili bir problem olduğunda da veya direkt kadayıf ile ilgili bir sorun yaşadığınızda rahatlıkla müdahale edebilirsiniz. Burada tek yapmanız gereken, kadayıfı kızartıp şerbet dökmeden önceki son haline getirdikten sonra soğumasına izin vermelisiniz.
  • Daha sonrasında ölçülerine göre şerbeti ayarlayıp, soğumadan tüm kadayıfa yetecek şekilde dökmelisiniz.

Kadayıf Tatlısı Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

  • Kadayıf tatlısını muhafaza ederken dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar vardır. İlk dikkat edilmesi gereken nokta kesinlikle buzdolabında saklanmaması gerektiğidir. Buzdolabında saklanan şekerli tatlılar çok kısa bir süre içerisinde şekerlenmeye başlar. Reçel, bal gibi tatlılarda bu şekerlenme kolaylıkla önlenebilir olsa da, şerbetli tatlılarda aynı durum söz konusu değildir. Bu yüzden şerbetli tatlı olan kadayıfı saklarken kesinlikle buzdolabını tercih etmemelisiniz.
  • Tatlılar oda sıcaklığında bozulmadığı için rutubet olmayan kuru bir yerde rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz. Genellikle tatlılar özel günlerde yapılır ve kısa süre içinde tüketilir. Bu yüzden kadayıfınızı fırının içinde ve hava almayacak saklama kapları içerisinde oda sıcaklığında muhafaza etmenizi öneriyoruz. Tatlının uzun süre beklemesi sonucunda kuruyabildiğini ve bu halde tüketmenin zor olduğunu belirtelim. Belki bu şekilde tüketmek gıda zehirlenmelerine sebep olmaz ama ağzınızın tadını bozacağı kesin. 😊
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ