Kaju Nasıl Saklanır?

Kaju Nasıl Saklanır?

Kaju ağaçta yetişten oldukça faydalı bir kuruyemiştir. İlk olarak brezilyada Portekizliler tarafından keşfedilen kaju daha sonra batı Afrika kıyılarına taşınmıştır. Ancak iklim olarak yağışlı iklim sevdiği için bizim ülkemizde yetiştirilmesi zor bir ağaçtır. Bol sulama ile yetiştirme imkanı sağlanabilen kaju, kuruyemiş grubunda yer alan oldukça faydalı bir besindir. Yağ oranı diğer kuruyemişlere oranla oldukça fazla olduğu için kajunun saklanma koşullarına dikkat etmek gerekir. Kaju oldukça faydalı bir kuruyemiş olmasına karşın yüksek yağ oranı nedeni ile doğru koşullarda saklanmaması durumunda bakteri oluşumuna neden olur.

Bu nedenle kajunun saklandığı ortam çok önemlidir. Ancak ülkemizdeki hava durumları da göz önünde tutulduğunda iki farklı şekilde kaju saklamak mümkündür. Bunlardan biri serin ortamda diğeri ise buzdolabında saklamadır.

Kaju Nasıl Muhafaza Edilir?

1-)Serin Ortamda Saklamak

Kaju kuruyemişinizi serin bir ortamda saklamak istiyorsanız öncelikle doğru bir saklama kabı seçmelisiniz. Kaju fıstığını normal poşetler içerisinde saklamak kajunun nemlenip bozulmasına neden olacaktır. Aynı şekilde cam kavanozda saklamak da nemlenmesine neden olacaktır.

Bu nedenle alüminyum tarzında maddelere sarılarak saklanmalıdır. Ancak alüminyum folyoya sarıldıktan sonra mutlaka bir poşetin içine konulmalıdır. Daha sonra da poşetin içindeki tüm hava çıkartılarak ağzı sıkıca bağlanmalıdır. Bu şekilde hazırlamış olduğunuz kaju fıstıklarını kesinlikle güneş görmeyen serin bir ortamda saklamalısınız. Kajunun doğrudan güneş ışığına maruz kalması kajunun yapısının bozulmasına neden olarak bakteri oluşumuna destek olur. Bu nedenle hazırladığınız kajuları karanlık ve serin bir ortamda muhafaza etmelisiniz.

2-)Buzdolabında Saklamak

Kaju ağacının meyvesi olan kaju fıstığını buzdolabı yardımı ile de saklamak mümkündür. Ancak kaju fıstığını saklamak için en yaygın olarak kullanılan yöntem serin ortamda saklama yöntemidir. Fakat hava durumlarına göre kaju fıstığının saklanması için uygulanacak olan yöntemlerde değişiklik gösterir. Buzdolabında saklama yöntemini ise sıcak havalarda ve sıcak iklim gösteren bölgelerde uygulamak gerekir.

Çünkü kaju yapısı gereği içerisinde bulunan yoğun yağ oranlı nedeni ise sıcaklıkla birlikte yağını salar ve bakteri oluşumuna neden olur. Bu nedenle kajuları içi alüminyum folyo dışı plastik bir kaba alarak ya da alüminyum folyoya sarıp bir buzdolabı poşetine geçirerek buzdolabında rahatlıkla saklayabilirsiniz.

NOT: Kaju fıstığının saklanma süresi ortalama iki ay kadardır. Bu nedenle kaju alındığında üzerine mutlaka tarih yazılmalıdır. Eğer tarihli ambalajı ile alınmış ise bu ambalaj kesinlikle atılmamalıdır. Ayrıca bu ambalajlar kajuları saklamak için oldukça doğru kaplardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ