Karaciğerde Nefrolitiazis Ne Demek?

Karaciğerde Nefrolitiazis Ne Demek?

Karaciğerde nefrelitiazis diğer adıyla urolithiasis halk arasında sıklıkla karşılaşılan ve böbrek taşı olarak bilinen bir rahatsızlıktır. bu rahatsızlık genellikle idrarla atılımı gerçekleşen kalsiyum ve ürik asitin kristalleşmesine bağlı meydana gelmektedir. Bazı durumlarda bu kristaller birbirleriyle birleşerek daha büyük yapılar meydana getirebilmektedir.

Bu durum başta böbrekler olmak üzere vücuttaki birçok organı etkilemektedir. Her yaş gurubunda görülebilecek bu rahatsızlık genellikle belli yaşın üzerindeki kadınlarda daha sık meydana gelebilmektedir.

Küçük yaşlardaki çocuklarda nefrolitiazis genellikle erkek çocuklarda görülmektedir ve belli aralıklarla bu durum nüks edebilmektedir.

Böbrek taşı oluşumu sessiz hiçbir belirti vermeden kişide var olabilir. Bazı durumlarda kişide idrar yoluyla atılabilir. Bu durumda genellikle ufak boyuttaki taşlar atılır. Bazı durumlarda ise kişi ciddi ağrı çekmektedir. İdrarını yaparken ağrı ve yanma yaşamaktadır. Bu durumda kişinin ilaç kullanımı gerekli olabilmektedir.

Böbrek taşı oluşumu kişinin tükettiği yiyeceklerden kaynaklı meydana gelebilmektedir. Böbrek taşı olan kişiler;

  • Gün içerisinde bol bol su tüketmelidir. ( günde en az 2-3 litre su tüketilmeli )
  • Asitli yiyeceklerden mutlaka uzak durulmalıdır.
  • Alkol kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Kafeinli yiyecek ve içecekleri kişi olabildiğince az tüketmelidir.
  • Süt ve süt ürünlerini kişi rahatlıkla tüketebilir.
  • Kişi kuru baklagillerden de uzak durmalı , baklagil tüketimini en aza indirmelidir.

Tüm bunların dışında böbrek taşı olan kişilerin muhakkak stresten uzak bir yaşantı sürmesi ve bol bol spor yapması gerekmektedir.

Sol Nefroliatizis Nedir?

Nefroliatizis böbrek taşı olarak halk arasında bilinmektedir. Sol nefroliatizis rahatsızlığı sol böbrekte daha fazla görülmektedir. Sitrat, kalsiyum ve ürik asitin yapışmasını önleyen bir maddedir. Sitrat eksikliği de böbrek taşı oluşumuna sebep olabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ