Kararan Ütü Tabanı Nasıl Temizlenir?
Ütü hemen hemen bütün ev kadınlarının sevmediği ve çok zahmetli olan ev işlerinden bir tanesidir. Ütü hem yapan kişinin sıcaktan rahatsız olmasına sebep olur hem de ütü yapma eylemi başlı başına kişiyi yormaktadır.
Ütü yaparken en önemli şeylerden bir tanesi ütünün kendisidir. Ütünün kaliteli olması, sorunsuz bir şekilde çalışması ütünün daha kolay ve güzel bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Ancak bazı durumlarda ütü düzgün çalışsa da ütünün tabanında bazı sorunlar oluşmaktadır. Ütünün tabanı kararabilir.
Kararan ütü ile kesinlikle ütü yapılmamalıdır. Aksi halde ütü tabanındaki karartı kıyafetlere leke yapabilir. Bu yüzden ütü tabanının belirli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir.
1-)Sirke Kullanın
Ütü tabanlarının kararmasının en büyük sebebi buhar ve sudan kaynaklı ütü tabanının kireçlenmesi ve bu kireçlerin yanmasıdır.
Sirke kireçlerin ütü tabanından kolayca ayrılmasını sağlamaktadır. Özellikle yanmış kireçlerin tabandan ayrılmasını ve tabanda leke oluşmasını engellemektedir.
Sirke dökülmüş bir bez ile ütü tabanını güzelce siliniz. Bu işlemi ütü tabanının kararmasına göre birden fazla defa yapabilirsiniz. Ütü tabanındaki deliklerde olan lekelerin çıkarılması için kulak çubuğu kullanabilirsiniz. Kulak çubuğunu sirkeli su içerisine daldırın ve bu kulak çubuğu ile deliklerin içerisini siliniz.
2-)Asetik Asit Kullanın
Asetik asit zayıf asit özelliktedir. Oluşan lekelerin çıkarılmasında etkilidir. Ütü tabanındaki karartıları önlemek için asetik asit kullanabilirsiniz.
Asetik asidi bulmanız zor olabilir. Onun yerine asetik asit içeren sirke ruhu kullanabilirsiniz. Sirke ruhunu bir pamuk üzerine dökün ve bu pamuk ile ütü tabanını güzelce temizleyiniz.
NOT: Ütü tabanını temizledikten sonra mutlaka kurulayın. Aksi halde ütü tabanında yeni lekeler oluşabilir.