Yaş Tarhana Kaç Gün Bekletilir?

Yaş Tarhana Kaç Gün Bekletilir?

Tarhana hem sağlıklı olması hem de çabuk pişirilebilmesi nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir besindir. Kolaylıkla pişirilebiliyor olması pek tabii kolay yapıldığı anlamına gelmiyor. 😊 Tarhana bizce biraz ilgi isteyen bir yemek. 😊

Yaş Tarhana Kaç Gün Bekletilir?

Yaş tarhana aynı büyüklerimizin yaptığı gibi havadar bir alanda kurutulmalıdır. Tarhananın yaş durumuna veya cinsine göre kuruması için beklenen süre 1,5 haftayı bulabiliyor. Tabii, 1,5 hafta sadece kurumasını beklemek yetmiyor, tarhanayı ara ara karıştırmanız, kurumaya başlayan kısımları alta yaş kısımları üste getirecek şekilde bol bol havalandırmanız gerekiyor.

Tarhana dışarıda hazır olarak rahatlıkla bulabileceğimiz bir ürün olsa da, besin değerlerini en güzel alabileceğimiz hali evde yapılmış halidir. Eğer denemek isterseniz diye sizin için tarhana nasıl yapılır anlattık! 😊

Tarhana Nasıl Yapılır? (Denenmiş Tarif)

Malzemeler:

  • 2 kilo domates
  • 2 kilo kapri biber
  • 1 kilo el yapımı süzme yoğurt
  • 2 kilo soğan
  • 2 baş sarımsak
  • Göz kararı kaya tuzu
  • Un (kıvamına göre)
  • 1 çay bardağı kuru nane (yaş nane de olabilir fakat rengini bozabiliyor. )

Yapılışı:

  • Öncelikle domates ve biberler iyice bir yıkanmalıdır. Temizliğinden emin olduktan sonra biberlerin çekirdeklerini almalısınız. Yine hem domatesleri hem de biberleri küçük parçalar haricinde doğrayıp daha sonrasında rondodan geçirmelisiniz.
  • Rondodan geçirmiş olduğunuz karışımı tencereye almalı ve kaynatmalısınız. Uzun süre kaynatmamaya dikkat etmenizi öneriyoruz. Buradaki asıl püf nokta karışımın hafif koyu bir kıvama gelmiş olmasıdır. Yani suyu çekilecek ama çok da kuru bir kıvamda bırakılmaması önemlidir.
  • Biber ve domatesi kaynattıktan sonra soğumaya bırakmanız gerekiyor. Soğuduğundan emin olduktan sonra bu karışımın içine iki kilo soğanı yine küçük küçük doğramalısınız. Aynı şekilde sarımsakları da temizleyip bu karışımın içine atmalısınız. En son 1 kilo ev yapımı süzme yoğurdu da ekledikten sonra yavaş yavaş yoğurma işlemine geçebilirsiniz. Bu esnada çok fazla olmayacak şekilde, elinizdeki karışıma göre göz kararı tuz ve un eklemenizi öneriyoruz. Burada tuz ve un konusunda tam ölçü vermek istemememizin nedeni siz yaparken o kıvamı daha iyi ayarlayabileceğinizi düşünüyoruz. Bizim burada verdiğimiz ölçü o kıvamla paralel gitmeyebilir. Unu eklerken karışımın kıvamını koyu bırakmaya özen göstermelisiniz. Hamurun kıvamını anlamanız için, bir parça elinize alarak aynı poğaça yapar gibi şekil verebilirsiniz. Eğer elinize yapışmıyorsa ama ufalanmaya da müsait ise hamur tamamdır! 🙂
  • Elde ettiğimiz hamuru daha sonrasında yaklaşık olarak 1 hafta kapaklı bir kap içerisinde mayalanması için muhafaza etmelisiniz. Bu süreçte hava ile çok sık temas etmemesi önemlidir. Yalnızca siz belirlediğiniz süre aralığında bu hamuru kaşık yardımıyla karıştırmayı ihmal etmemelisiniz. Tarhana mayalanmaya başladıkça ekşi bir koku yayılmaya başlayacaktır.
  • Gelelim sıradaki işleme, mayalanmış tarhanayı daha sonrasında üzerine un serpiştirdiğiniz temiz bir bez üzerine yaymalısınız. Yaş olduğu için büyük parçalar halinde olacaktır. Kendiniz eliniz ile hemen ufalamaya başlamayın. Birkaç gün geçince zaten o ilk yaş hali daha da azalacağından toz haline getirmeniz çok daha kolay olacak. Tarhanayı direkt olarak güneş ışığı almayan bir yerde kurutmanız gerektiğini de hatırlatalım. Çünkü güneş ışığı tarhananın renginin gitmesine sebep olabiliyor.
  • Tarhanayı serdikten birkaç gün sonra hem iyice havalanması hem de toz haline getirmek için eliniz ile bol bol karıştırın. Bu esnada kuru naneyi de dökebilirsiniz. Yaklaşık olarak bir haftanın sonunda tarhana iyice kuruduktan sonra iyice toz haline gelmesi için muhakkak süzgeçten geçirmenizi öneriyoruz. Eğer çok iri parça kalırsa, bu parçaları yine rondodan geçirebilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ