Karpuz Nasıl Soğutulur?

Karpuz Nasıl Soğutulur?

Karpuz sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez meyvelerinden biri olarak mutfaklarda yer almaktadır. İçerdiği yüksek su oranı ve yüksek antioksidan özelliği sağlık açısından da oldukça tercih edilmesine neden olmaktadır. Karpuzun birçok faydası bulunmaktadır. Bunların başında ödem söktürmesi, böbrek taşlarının ve kumlarının oluşumunu engellemesi, hücre koruyucu olması gibi özellikler gelir. Su oranı yüksek bir meyve olduğu için metabolizma hızını da arttırma özelliği bulunmaktadır. Birçok faydası bulunan karpuz en çok soğuk olduğu zamanlarda tercih edilir.

Sıcak yaz aylarında olgunlaşan ve tüketilen bir meyve olduğu için ve içinde yüksek oranda su bulundurduğu için soğuk tüketilmesi aynı zamanda serinletici bir etki de sağlamaktadır. Sıcak olarak karpuz tüketmek tercih edilen ve istenen bir durum değildir. Karpuz sadece evlerde değil piknik gibi dışarıda da tüketilmesi hoş meyvelerden olduğu için karpuzu soğutmak için çeşitli ortamlarda uygulanabilecek farklı yöntemler bulunmaktadır.

Karpuz Soğutma Yöntemleri

1-)Güneş Altında

Sıcak yaz günlerinin nedeni güneş ışınları olsa da karpuzu soğutmak için de güneş ışınlarından faydalanmak mümkündür. Isı kaynağı olarak bilinen güneşin bu özelliği her ne kadar kulağa garip gelse de fizik kuralları ışığında güneşten faydalanarak karpuzu soğutmak mümkündür. Bunun için öncelikle karpuzunuzu toprak bir zemin üzerine koymaya özen gösterin. Toprak üzerinde duran karpuz bu yöntemden daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.

Daha sonra kesilmemiş şekilde toprağa koyduğunuz karpuzun üzerine ıslak bir bez serin. Bu şekilde doğrudan güneş alan karpuz fizikteki buharlaşma olayı gerçekleşirken ısı kaybederek soğumaya başlayacaktır.

2-)Su İçinde

Karpuzu soğutmak için kullanılabilecek etkili yöntemlerden bir diğeri de su içinde bekletmektir. Özellikle piknik gibi ev dışında tüketilmek istenen karpuzları soğutmak için uygulanabilecek en etkili yöntemlerdendir.

Bunun için akarsular en doğru tercih olacaktır. Doğrudan kaynaktan gelen su daha soğuk olacağı için ve tuz bulundurmadığı için karpuz uzun süre bekleyebilir ve oldukça etkili bir şekilde soğur. Ancak eğim ve akıntı gibi nedenlerden dolayı karpuzu iyice oturtarak bırakmak gerekir. Aksi halde karpuzun gitme ihtimali olabilir. Akarsu yerine denize de karpuzu yerleştirebilirsiniz. Ancak deniz suyu tuzlu olduğu için çok fazla bekletmemeniz gerekir.

3-)Buzdolabında

Evlerde en çok kullanılan yöntem ise buzdolabıdır. Soğutma özelliği üzerine üretilmiş olan buzdolapları dilimlenmiş karpuzları soğutmak için en kısa sürede sonuç verecek olan yöntemdir. Bunun için porsiyon şeklinde kişi sayısına göre karpuzlarınızı kesin. Daha sonra kapaklı cam bir kabın içine karpuzları yerleştirerek birkaç saat buzdolabında bekletin. Bu şekilde oldukça soğuk ve lezzetli bir şekilde karpuzlarınızı tüketebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ