Un Kurabiyesi Kaç Derecede Pişer?

Un Kurabiyesi Kaç Derecede Pişer?

Misafir ağırlarken, çay saatlerinde başlıca atıştırmalıklardan bir tanesi olan un kurabiyesi, hem çok pratik bir biçimde yapılabilmektedir hem de piştikten sonra son derece lezzetli bir hal almaktadır. Ancak un kurabiyesinin fırında kalma süresine bir hayli dikkat edilmesi gerekir.

Olması gerekenden daha uzun süre pişirilen un kurabiyeleri çok sert bir hal alabilir ve aynı zamanda kurabiyelerin yüzeyleri bu süre içinde yanarak kararabilir. Bunlara ek olarak hazırlık aşamasında da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur.

Un Kurabiyesinin Pişme Süresi

Un kurabiyesinin pişme süresi, fırının türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Ortalama bir fırında 20 dakika pişme için yeterli olurken, bazı özelliklere sahip olan fırınlarda bu süre daha uzun ya da daha kısa olabilir.

Turbo Fırında Pişirme

  • Un kurabiyesi turbo özelliğine sahip olan bir fırında pişirilecekse, ilk olarak kurabiyeler hazırlandıktan sonra fırın açılarak ısınması beklenmelidir. Aksi halde kurabiyelerin kenar bölümleri çabucak pişerken, orta kısımları çiğ kalacak ya da çok az pişecektir.
  • Un kurabiyesi 200 derecelik bir turbo fırında 10 dakika – 15 dakika gibi bir sürede pişebilmektedir. Fırın 160 dereceye ayarlanmış ise pişme süresi 25 dakikaya kadar uzayabilir.
  • 160 derece un kurabiyesinin pişmesi için genel olarak kabul edilen en ideal derecedir.
  • 25 dakika sonunda fırından un kurabiyeleri çıkarılmalıdır, üzeri çok fazla kızarmayacağı için yanma olasılığı ortaya çıkabilir.

Davul Fırında Pişirme

Eskiden yaygın olarak kullanılan, günümüzde bazı evlerde halen aktif şekilde kullanımına devam edilen davul fırınlarda da un kurabiyesi pişirilebilmektedir. Davul fırın hem pratik hem de normal fırınlara göre çok daha çabuk pişirme özelliğine sahip olduğu için un kurabiyelerinin bu fırında pişme süresi en fazla 15 dakikadır.

Davul fırınlarda bir derece ayarlaması bulunmadığı için, kurabiyeler fırına konduktan 10 dakika sonra tepsiden bir kurabiye alınarak pişip pişmediği kontrol edilmelidir. Davul fırınlarda alt bölümün pişirme hızı, üst bölüme göre çok daha yüksektir.

Kurabiyeler piştikten hemen sonra fırın kapağı açılmalıdır, kurabiye tepsisi çıkarılmamalı, kapağı açık halde yarım saat kadar tepside fırının içinde bekletilmelidir. Bu yöntem kurabiyelerin çok daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

Bu bilgilere ek olarak;

  • Un kurabiyesi yapılırken kullanılan un elenirse, çok daha güzel bir hamur ve kurabiye elde edilecektir.
  • Hamur ne çok yumuşak, ne de çok sert olmalıdır. Olması gereken kıvam, kurabiyenin ağızda dağılması için gerekli olan kıvamdır.
  • Kurabiye için hazırlanan hamur, şekil verilmeden önce 1 saat kadar buzdolabında bekletilmelidir, bu şekilde elde edilen kurabiyeler çok daha lezzetli olacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ