Keçi Sütü Nasıl Mayalanır?

Keçi Sütü Nasıl Mayalanır?

Keçi sütü mayalamak neredeyse inek sütünü mayalamak ile aynı işlemler ile gerçekleşmektedir ve keçi sütünün mayalanmasında da inek sütü kullanılmaktadır.

Keçi Sütü Nasıl Mayalanır?

Keçi sütü yoğurdu, insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir yoğurttur. Bu yoğurdu yapmak için ise aynı inek sütünde olduğu gibi mayalanma işlemi yapılması gerekmektedir.

  • Öncelikle sütü tencereye koyun ve kaynatın. Kaynadıktan sonra yani üzeri köpüklenmeye başladığı zaman ocağın altını kapatabilirsiniz.
  • Ocağın altını kapattıktan sonra sütün biraz soğumasını bekleyin. Bu mayalama işleminde özellikle ev hanımlarının yaptığı taktik ise sütü soğumaya bıraktık sonra serçe parmak denemesidir. Serçe parmağınızı kaynatmış olduğunuz sütün içinde 10’a kadar sayarak bekletin. Eğer parmağınız kademeli olarak yanıyorsa, sütünüzün ısısı olması gerektiği gibidir. Eğer dereceniz var ise derece ile ölçerek de sıcaklığını 40 derece olacak şekilde soğutabilirsiniz.
  • Burada yapacağınız ikinci işlem ise kaynatmış olduğunuz sütten bir miktar, bir fincan kadar sütü almanız gerekmektedir. Bu ayırdığınız sütü ise yaklaşık olarak 3 yemek kaşığı yoğurt ile karıştırın ve kaynatmış olduğunuz keçi sütünün içine dikkatli bir şekilde ekleyin. Burada kullanacağınız yoğurt keçi sütünden elde edilmiş olabileceği gibi, inek sütünden yapılmış bir yoğurt da kullanılabilmektedir. Bu işlemden sonra ise tencere ya da kap mayalama işlemi için ne kullandıysanız ağzını kapatmanız gerekmektedir.
  • Tencerenizi ayak altı olmayacak şekilde bir alana alın ve üzerini battaniye ya da polar kıyafetlerle sarın ve ısısının birden değil daha yumuşak bir şekilde düşmesini bekleyin. Bu şekilde yaklaşık olarak 5 saat beklettikten sonra tüketime hazır hale gelecektir.

Keçi Sütü Mayalarken Püf Noktalar

Keçi sütü mayalarken uygulamanız gereken iki püf nokta vardır; keçi sütü mayalandıktan sonra yoğurt biraz daha sulu olacağı için mayalarken inek sütünden ya da yoğurdundan yardım alabilirsiniz. Böylece yoğurdun kıvamı olması gerektiği gibi olacaktır.

Diğer bir püf nokta ise sütü kaynattıktan sonraki sütün ısısıdır. Bu ısı süt kaynadıktan, ocağın altını kapadıktan sonra ister derece ile isterseniz de büyüklerimizin yaptığı gibi parmak ile ölçerek ısıyı yaklaşık olarak 40 derecede tutabilirsiniz.

Keçi Sütü İle Yapılan Yoğurdun Faydaları Nelerdir?

  • Keçi yoğurdunun bilindiği en temel faydası diş ve kemik sağlığına olan katkısıdır. Özellikle gelişme çağındaki olan çocuklarda kemiklerin güçlü bir şekilde büyümesini sağlamaktadır.
  • Bilinen bir diğer faydası ise bağırsakları rahatlatmasıdır. Sık sık kabızlık problemi yaşıyorsanız da sizi oldukça rahatlatacaktır.
  • Sindirim düzenleyicidir. Sindirim konusunda problem yaşıyorsanız, her yemek sonrasında şişkinlik probleminiz varsa ya da sık sık gaz sancıları çekiyorsanız da keçi yoğurdu oldukça rahatlatmaktadır.
  • Vücudun direncini ve metabolizmayı güçlendirici özelliği bulunmaktadır. Aynı zamanda bu yoğurt, vücuttaki verimli hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır. Böylece hastalıklara karşı daha dirençli olursunuz.
  • Kilo vermede de oldukça yardımcıdır. Özellikle biraz önce bahsettiğimiz gibi kişinin metabolizmasını hızlandırdığından sağlıklı bir şekilde kilo verilmesini sağlamaktadır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ