Kiraz Nasıl Kurutulur?

Kiraz Nasıl Kurutulur?

Kiraz birçok hastalığa karşı oldukça etkili olan bir meyvedir. Sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydaların başında ise ağrılar gelmektedir. Ağrılara iyi gelmesinin dışında ise oluşabilecek enfeksiyonları önleme, kansere karşı koruyucu bir kalkan oluşturma, alerjik durumlar ile savaşma gibi daha birçok faydası bulunmaktadır. Bu nedenle kiraz tüketimi oldukça önemli bir konudur.

Ancak kiraz ağacı mevsimlik olarak meyve veren bir ağaç olduğu için yıl boyu taze kiraz tüketmek mümkün değildir. Bunun için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir ve en çok tercih edileni de kirazları kurutarak yıl boyu saklama yöntemidir. Kirazları kurutmak için ise izlenebilecek iki farklı yol bulunmaktadır.

Evde Kiraz Nasıl Kurutulur?

 

1-)Güneşte Kurutma

Güneşte kurutma yöntemi çok eski yıllardan günümüze gelen çok sağlıklı bir kurutma yöntemidir. Kirazı güneşte kurutma yöntemini kullanarak kurutmak için öncelikli olarak kurutulacak olan tüm kirazlar iyice yıkanmalıdır. Yıkama işleminin ardından kiraz çekirdeklerinin çıkarılması gerekir. Bunun için özel olarak üretilen küçük makineler bulunmaktadır. Bu tür bir makineye sahipseniz kirazları bütün olarak kurutabilirsiniz.

Ancak böyle bir makineniz yoksa da bir bıçak yardımı ile kirazları ortadan ikiye keserek çekirdeklerini çıkarabilirsiniz. Çekirdekleri ayıklanan kirazlar kabuk kısımları tepsi yüzeyine gelecek şekilde tepsiye dizilir. Bu aşamada fırın tepsisi kullanmak işinizi daha da kolaylaştıracağı için fırın tepsisi kullanmak daha avantajlıdır. Hazırladığınız tepsilerin üzerini tülbent ile örterek doğrudan güneş gören bir yere tepsiyi bırakın. 2 ila 4 gün arasında kirazlar kuruyacaktır. Bu süre yaşadığınız yerin sıcaklığına ve nem oranına göre farklılık göstermektedir.

Güneşte kurutma işlemini tamamladıktan sonra 160 derece fırında yarım saat kadar kirazları pişirin. Böylece havadan kirazlara bulaşmış olan bakteriler varsa bu bakterilerin ölmesini sağlamış olursunuz.

2-)Fırında Kurutma

Fırında kurutma yöntemi hava kirliliğinin her geçen gün daha da artması ile birlikte daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Güneşte kurutma yöntemi havanın temiz olduğu bölgelerde çok daha sağlıklı iken günümüz şartlarında büyük şehirlerde sıklıkla fırında kurutma yöntemi tercih edilmektedir.

Kirazları fırında kurutmak için ise öncelikli olarak kirazların iyice yıkanması gerekir. Ardından uygun bir şekilde kirazların çekirdekleri ayıklanır ve kirazlar kabuk kısımları fırın tepsine gelecek şekilde tepsiye yerleştirilir. Yerleştirme işleminin ardından fırını 130 dereceye ayarlayarak fırının ısınmasını bekleyin.

Fırın ısındıktan sonra tepsiyi fırına alarak 130 derece 3 saat kadar kirazları kurumaya bırakın. Ardından fırının sıcaklığını 100 dereceye düşürerek kirazların 4 saat kadar daha kalmasını bekleyin. Bu süreler fırın tipinize göre farklılık gösterebileceği için belli aralıklar ile kirazları kontrol edin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ