Kumaştaki Su Lekesi Nasıl Çıkar?

Kumaştaki Su Lekesi Nasıl Çıkar?

Kumaştaki leke denildiğinde akıllarda genellikle; ketçap, hardal gibi sos lekeleri ve çamur, çimen gibi dış etkilerle gelen lekeler gelir. Mürekkep veya boya lekeleri gibi örneklerde bunları takip eden olasılıklardır. Akıllara ilk olarak gelmese bile kendisini hatırlatmasını iyi bilen bir leke olan su lekesi gerek çıkarılmasının güç olmasıyla gerek kumaşın yapısına verdiği zararla rahatsız eden bir lekedir. Kumaştaki su lekesinin nasıl çıkarılabileceği konusu ile ilgili birkaç yöntem bulunmaktadır.

Bardak veya Şişe Yöntemi

Kumaştaki su lekesini çıkarmak için başvurulabilecek ilk yöntem bardak veya şişe ile ovmaktır. İpekli ya da pamuklu kumaşlar için etkili olan bu yöntemi uygularken öncelikle lekelenen yeri veya yerleri bardağın ya da şişenin dibiyle ovun. Bu işlemi tamamladıktan sonra lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.

Ütü ile Temizleme

Kumaştaki su lekesini çıkarmak için kullanılabilecek başka bir yöntem ise ütülemektir. Bu yöntemi uygularken sıcaklığı kumaşın hassasiyeti dikkate alınarak ayarlanmış bir ütü kullanılmalıdır. Bu yöntem yünlü elbiselerdeki lekeleri çıkarmak için oldukça etkilidir.

Yöntemi uygularken kumaş ütü masasının üzerine serilmelidir ve ütülenmelidir. Lekenin çıktığı gözlenecektir.

Sirke ile Temizleme

Kumaştaki su lekesini çıkarmak için kullanılabilecek başka bir yöntem ise sirke ile temizlemektir. Bu yöntemi uygulamak için öncelikle 1 çay bardağı sirke ile yarım litre suyu karıştırarak sirkeli su hazırlayın. Daha sonra elde edilen sirkeli su ile lekenen bölgeyi iyice silin. Biraz zaman geçtikten sonra lekenin yok olduğunu göreceksiniz.

Alkol Yöntemi

Kumaştaki su lekesini çıkarmak için bir başka yöntem ise alkolden yararlanarak hazırlanan karışımı kullanarak temizleme yöntemidir. Bu yöntem genellikle koltuk kumaşı gibi kalın kumaşları temizlerken kullanılır. Bu yöntemi uygularken bir miktar temizlik alkolüne, ıslak mendile, bir adet fırçaya, bir adet temizlik bezine ve saç kurutma makinesine ihtiyaç vardır.

Öncelikle bir sprey şişesi yardımıyla alkolü lekenin üzerine püskürtün. Bu işlem sayesinde kumaş üzerindeki kirler meydana çıkacak ve kumaş üzerindeki su lekesi ile kir ayırt edilebilecek duruma gelmiş olacak. Bu işlem sonrasında ise ıslak mendil ile leke iyice silinmelidir. Daha sonra silinen nokta saç kurutma makinesi ile kurutulmalıdır. Kurutma işleminin arkasından da lekeli bölge iyice fırçalanmalıdır. Fırçalama işlemi kumaşın dokularını havalandırmak için yapılan bir işlemdir. Bu işlemin sonucunda kumaştaki su lekesinin çıktığı gözlenecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ