Kurumuş Börek Nasıl Yumuşatılır?

Kurumuş Börek Nasıl Yumuşatılır?

Mutfaklarda sıklıkla rastlanabilen sorun tiplerinden biride gıdaların bayatlaması ya da kuruması sorunudur. Birçok insan tarafından severek yenilen böreği güzel kılan şeyler genelde sıcak olması, taze olması, çıtır çıtır olması ve içinin güzel olması olarak sıralanabilir. Bunun yanı sıra börek beklediği takdirde ister istemez kurur. Bu durum böreğin cazibesini kaybettirir. Ancak böreğin kurumasını engellemek veya önlemek mümkündür.

1-Su Buharı

Kurumuş böreği yumuşatma yöntemlerinden bir tanesi su buharı ile yumuşatmaktır. Kurumuş gıdaların soğuduklarında kurumasının nedeni soğuduklarında sıcaklıklarının yanında nemlerini de kaybetmeleridir. Sadece ısıttığınız zaman bir şeylerin eksik olduğunu hissedersiniz. Bu yöntemde bu hissi yaşamak şöyle dursun böreğiniz ilk piştiği anki halini alacaktır.

Öncelikle bir tencereye bir miktar su koyun ve kaynatın. Su buharı çıkmaya başlayınca tencerenin üstüne bir süzgeç veya su buharını yukarı geçirirken börekleri suyun içine düşürmeyecek herhangi bir şey koyun ve kuru börekleri süzgece yerleştirin. Buhar böreğe temas ettikçe börek kaybettiği nemi yavaş yavaş geri alacak ve yenilecek kıvama gelecektir.

2-Saklarken Alınacak Önlemlerle

Bir böreği kurumadan önce alınacak önlemlerle daha uzun süre kurumaktan koruyabiliriz. Öncelikle böreği sıcak bir yerde muhafaza etmeye gayret gösterin. Bunun için fırının içi ideal bir yer. Muhafaza ederken unutmamanız gereken şey muhafaza edeceğiniz yerin hem ısı açısından izole hem de nemli bir yer olması gerektiğidir. Bunun dışında alüminyum folyo ve ya yağlı kağıt ile böreklerin etrafını sarabilirsiniz. Bunları uygularken nem faktörünü unutmadığınız takdirde olumlu sonuçları gözlemleyeceksiniz.

3-Böreği Yaparken Alınacak Önlemlerle

Börek yapılırken alınacak önlemler böreğin uzun süredeki kurumasından ziyade böreğin pişmesi esnasında oluşacak kuruma durumlarına karşı önlem niteliğindedir. Kuru olmayan, çıtır bir börek elde etmek için yapacağınız şeylerden bir tanesi su yerine süt kullanmaktır. Bunu böreğinizi yaparken yufkaların arasına fırçayla süt sürerek uygulayabilirsiniz.

Her yufka arasına bol bol süt sürmek böreğinizi yumuşak kıvama getirecektir. Bir diğer yöntem ise soda kullanmaktır. Soda eklenmiş börekler çok lezzetli ve yumuşacık olacaktır. Sodayı süt ile karıştırdıktan sonra güzelce çırpıp yufkaların arasına fırça yardımıyla sürebilirsiniz. Bunun yanında, böreği klasik yöntemle hazırladıktan sonra böreğin üzerine bir şişe sodayı eşit şekilde gezdirebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ