Tarhana Kaç Günde Fermente Olur?

Tarhana Kaç Günde Fermente Olur?

Tarhananın yaklaşık olarak fermente süresi 4 gün ila 9 gün arasındadır. Fakat genellikle 1 haftanın sonunda hazır hale gelmiş olur. Tarhanayı bu aşamadan sonra ise kurutmaya başlayabilirsiniz.

Tarhana Kaç Günde Fermente Olur?

Günümüzde neredeyse her insan artık kendi salçasını, tarhanasını, yoğurdunu kendisi hazırlamaya başlamıştır. Bunun en büyük nedeni satışa sunulan gıdaların işlenmiş ve doğallığı ile oynanmış olmasıdır. Bizim konumuz tarhana olduğu için biz kısaca tarhanadan bahsetmek istiyoruz. Öncelikle tarhana yoğun bir besin deposudur. Bu yüzden özellikle kışları çok sık tercih edilen bir çorbadır. Genellikle satın alınmaz, ya memleketten getirtilir ya da aile büyükleri yapar bizler de onlardan alırdık. Fakat artık zaman tamamen doğallığa döndüğü için herkes kendi tarhanası evinde yapabiliyor.

Tarhana yapmak her ne kadar kolay gibi gözükse de, kişiden kişiye değişen tarifler bulunmaktadır. Örneğin kimisi çabuk ekşisin diye nohut ile yapar, kimisi tat versin diye maydanoz ve havuç da ekler, kimisi klasik tariften hiç şaşmaz. Bu yüzden yapacağınız tarhananın daha önce denenmiş bir tarif olması oldukça önemlidir.

Tarhana Çorbasının Faydaları Nelerdir?

  • Tarhana çorbası bilhassa şeker hastaları için çok faydalıdır. İnsülin seviyesinin dengelenmesini sağlar.
  • İçerisinde bulunan malzemelerden dolayı antibiyotik etkisi taşımaktadır. Bu yüzden özellikle kış aylarında çok fazla tercih edilir. Gribal hastalıklardan koruduğunu da not olarak belirtelim. 😊
  • Tarhana için neredeyse ilaç gibi bir çorba diyebiliriz. En bilinen faydalarından biri de sindirim sistemi düzenleyici olmasıdır. Özellikle metabolizması yavaş işleyen kişilerin tarhana çorbası içmesi sıklıkla önerilmektedir.
  • Kalp, tansiyon, kolesterol gibi rahatsızlıklarınız varsa da yine kesinlikle tarhana çorbası içmenizi öneriyoruz. Tarhana tansiyonu düzenler, kötü kolesterolün ve kalp rahatsızlıkları ile daha az karşılaşmanıza neden olur.
  • Tarhana, bilhassa küçük yaşlardan itibaren tüketilmeye başlandığında kemikler için de oldukça yararlı olabilmektedir. Özellikle ilerleyen yaşlarda meydana gelen kemik erimesi gibi sorunların yaşanmasının da önüne geçmektedir.
  • Bilmiyoruz hiç fark ettiniz mi? Tarhana çorbasının kokusunun insanı birden sakinleştiren bir havası vardır. Bizi direkt huzurlu bir ana taşır o koku… Aslında bu bilimsel olarak kanıtlanmış! 😊 Evet, tarhana çorbası gerçekten de gün içindeki stresin azalmasına ve daha rahat bir uyku çekmemize neden oluyormuş. Artık alkol değil, tarhana çorbası içebilirsiniz.
  • Tarhananın yine çok bilinen bir özelliğinden bahsetmeden geçmeyelim. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ciddi rol oynuyor bu çorba. Özellikle ek gıda tüketebilir hale gelen bebeklerin tarhana çorbası ile beslenmesi, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için oldukça önemli.

Toz Tarhana Nasıl Saklanmalıdır?

Toz tarhanayı saklarken her zaman cam kavanozlar tercih etmenizi öneriyoruz. Aynı şekilde bez torbalar içerisinde de tarhana sağlıklı bir şekilde saklanabilir.

Yine tarhanayı saklarken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise güneş ışığıdır. Tarhana böceklenmeye müsait olduğundan hem uzun süre hava ile temas etmesi hem de direkt olarak güneş ışığına maruz kalması böceklenmesine sebep olacaktır. Bu yüzden direkt olarak güneş ışığı alan bir alanda saklamamalısınız. Mümkünse serin, karanlık, rutubet ve nem olmayan bir alanda muhafaza etmelisiniz.

Toz Tarhananın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Toz tarhananın bozulduğunu hem kokusundan hem de görüntüsünden anlayabilirsiniz. Tarhana turuncumsu bir renktedir ve bu yüzden böceklendiğinde kendini çabuk belli eder. Eğer tarhananın içerisinde siyah noktacıklar oluşmaya başladıysa kesinlikle tüketmekten kaçınmalısınız.

Bozulduğunu kokusundan da anlayabileceğinizi söylemiştik. Eğer görüntüsünde bir tuhaflık yok ise yine pişirmeden koklamanızı öneriyoruz. Eğer o hoş kokusunun yerine daha rutubet kokusuna benzeyen keskin bir kokusu hakimse yine tarhanayı pişirmekten kaçınmanız gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ