Lahana Nasıl Haşlanır?

Lahana Nasıl Haşlanır?

Lahana insan sağlığı için çok faydalı olan besinlerden birisi olarak mutfaklarımızda yer almaktadır. İçerdiği vitamin ve minerallerin zengin bir yelpazeye sahip olması lahanayı vazgeçilmez bir sebze yapmaktadır. Asıl trupgiller ailesine ait olan bu lezzetli ve besin değeri açısından zengin olan bitki vitamin açısından B vitamini, C vitamini ve E vitamini içermektedir. Buna ek olarak mineral açısından da magnezyum, potasyum ve demir mineralleri içermektedir.

İçerdiği bu vitamin ve minerallerden dolayı da insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır. Lahananın insan vücuduna sağladığı yaraların başında sindirim sistemini güçlendirmesi gelmektedir. Bununla birlikte lahana kanser hücrelerinin oluşmasına karşı da oldukça etkili bir koruyucudur. Lahana kış aylarında gelişim sürecini tamamlayarak sofralarımıza gelebilmektedir. Kış aylarında taze olarak ve besin değeri yüksek olarak bulunabildiği için haftada 2 gün beyaz lahana tüketmek sağlık açısından oldukça önemlidir. Antioksidan özelliğinin çok yüksek olması vücudu çok ciddi anlamda korumasını sağlamaktadır. Bu nedenle karaciğer yağlanmasına, dengeli ve sağlıklı zayıflamaya da yardımcı olmaktadır.

Vücudu toksinlerden arındırdığı için özellikle bağırsak, mide ve akciğer kanserine karşı etki göstermektedir. İnsan sağlığı açısından bu denli faydalı olan bir besinin ise tüketim şekline oldukça dikkat etmek gerekir. Lahana sert bir sebze olduğu için geniş kullanım alanına rağmen mutlaka haşlanarak kullanılmalıdır. Aksi takdirde lahana iyi pişmeyerek istediğiniz lezzeti yakalamanıza engel olabilir. Lahana yemek çeşitliliği açısından zengin olan besinlerden birisidir. Ancak haşlama şekli sonrasında yapılacak olan yemeğe göre değişmektedir.

Lahana Haşlamanın Püf Noktaları

1-)Lahana Sarması için Haşlama

Lahana sarması lahananın en çok kullanıldığı yemektir. Ülkemizde birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen lahana sarmasını yapmak için öncelikli olarak lahana yapraklarını düzgün bir şekilde kesmek gerekir. Üçgen bir şekilde lahana yapraklarını kesmek sarmayı çok daha rahat yapmanızı sağlayacaktır.

Bu nedenle uygun şekilde yapraklarınızı kestikten sonra ocağa bir tencere koyun ve içine yeterli miktarda su alarak kaynaması için bekleyin. Kaynayan suyun içine 3 taneyi geçmeyecek şekilde yaprakları sıra ile koyarak bekletin. 30 saniye bekledikten sonra yaprakları ters yüz yaparak bir 30 saniye daha bekleyin ve toplamda 1 dakika geçmesinin ardından yaprakları çıkararak soğuk suya tutun.

2-)Yemeklik Haşlama

Musakka gibi yemekler için lahana kullanacağınız zaman sarma yapacağınız zamanki gibi özenli bir haşlama yapmanıza gerek yoktur. Çünkü bu tarz yemeklerin içinde lahanalar zaten dağılacaktır ve bir bütünlük sağlamayacaktır. Bu nedenle yemeklik kullanacağınız lahanalar için bu yöntemi rahatlıkla kulanabilirsiniz. Lahanayı sert ve keskin bir bıçakla büyüklüğüne göre 5-7 eşit parçaya ayırın. Ayırma işleminde sonra kaynatmış olduğunuz suyun içine ayırdığınız parçaları atarak yumuşamasını bekleyin. Yeterince yumuşadığında çıkarıp suyunu süzdürün.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 22 YORUM
  1. Azovstalfs dedi ki:

    Lahana NasД±l HaЕџlanД±r? | Haber Sizseniz dapoxetine

BİR YORUM YAZ