Lösemi Hemogram Testinde Ortaya Çıkar mı?
Lösemi olgunlaşmamış akyuvar hücrelerinin aşırı artışına bağlı bir kanser türüdür. Yüksek miktardaki olgunlaşmamış malign hücrelerin ilik hücrelerinin yerine geçmesi ile kemik iliği deprese olur. Buna bağlı olarak lökosit sayısında ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan faktörlerde azalma meydana gelir. Bu sebeple lösemi olan kişilerde kanamalar yoğun görülür. Lösemili kişi çok daha kolay enfeksiyon kapabilir.
Lösemi belirtileri;
- Lenf bezlerinde şişlik
- Halsizlik, yorgunluk
- Kilo kaybı
- Sürekli oluşan çürükler
- Kemik ve eklem bölgelerinde ağrı
- Kanamalar sıklıkla karşılaşılan belirtilerdir.
Peki lösemi tanısı nasıl konur ? Lösemi hemogram testinde ortaya çıkar mı ? Lösemi kan hücrelerinde meydana gelen değişiklikler ile kolaylıkla tespit edilebilir. Tam kan sayımının yapıldığı hemogram testi ile lösemi tanısı konulabilir. Daha doğrusu hemogram testi lösemi tanısı konulmasını yardımcı olur. Azalan lökosit ve platelet sayısı lösemi tanısına yardımcı olur.
Tam kan sayımında lösemi şüphesi uyandıran hastalara kemik iliği biyopsisi yapılarak kesin tanı konulur. Lösemi teşhisi konulan kişilerin acilen tedavi altına alınması, hastane koşullarında olabildiğince çevre şartlardan izole edilerek tedavisinin devamı şarttır.
Lösemide Wbc Değeri
Wbc ingilizce white blood cell in kısaltılmasıdır. Türkçe beyaz kan hücresi yani akyuvar hücresi olarak çevrilir. Lösemili kişilerde wbc değeri yani lökositlerin sayısı teşhis için çok önemlidir.
Wbc seviyesinin düşük olması yani lökosit sayısının azlığı lökopeni olarak adlandırılır. Bu durumdaki bir kişi dış çevredeki mikroorganizmalardan kaynaklanacak enfeksiyonlara daha çok açıktır.
Wbc seviyesi düşük olan kişilerde gerekli değerlerin tamamının görülmesi için tam kan sayımı yapılır. Bu testte de tehlike arz eden durumlar ile karşılaşılırsa kişi acilen uzman doktora sevk edilmelidir.