Makat Yakınlarında Küçük Bir Sertlik

Makat Yakınlarında Küçük Bir Sertlik

Makat bölgesinde kimi zaman çeşitli sebeplerden sertlik, şişlik oluşabilmektedir. Makatta yakınlarında sertlik, şişlik genellikle tesadüfen ve tuvalet temizliği esnasında farkedilir. Bu bölgedeki sertlik çok ciddi sağlık sorunlarını işaret etmediğinden, paniğe gerek yoktur. Sertliğin altında yatan nedenin doğru tespiti ve tedavisi için uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

Makat Bölgesinde Sertlik/Şişlik Neden Olur?

Makat bölgesinde sertlik/şişlik genellikle hemoroid yani basur rahatsızlığının habercisi olarak görülür. Halk arasında yaygın olan basurun en bilindik belirtileri; makatta şişlik ve ağrı sorunudur. Ancak farkedilen sertlik, her zaman basur habercisi olmayabilir. Doğru tetkik ve teşhis yöntemi için uzmandan bilgi alınmalıdır.

Basur(Hemoroid)

Toplumda en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan basur/hemoroid; alt rektum ve anüs bölgesinde şişmiş iltihaplı damarlar olarak ifade edilir.Tuvalette uzun uzadıya kalma, kabızlık ve kabızlığa bağlı ıkınma, hamilelik gibi pek çok etken anüs bölgesindeki damarların şişmesine neden olabilmektedir. Şişen damarlarda kanama, makat bölgesinde ağrı ve kaşıntı gibi şikayetler rahatsızlığın en bilindik belirtileridir. Bir an evvel erken tedavi yöntemi için uzman hekime başvurulması önerilir.

Makat Siğili

Tıp literatüründe anal kondilom olarak ifade edilen makat siğili, makatın çevresini ve iç kısmını etkileyen bir sorundur. Noktalar halinde beliren makat siğilleri genellikle ağrı ve şiddetli huzursuzluğa sebebiyet vermez. Hatta kimi zaman makat siğilleri kişi tarafından farkedilmez. Makat çevresinde ufak sertlik/şişlik probleminin nedeni; toplu iğne başına benzeyen noktalar halindeki makat siğilleri olabilir. Doğru teşhis ve tedavi yöntemi için kesinlikle uzmana gidilmelidir.

Makatta Çatlak

Halk arasında basur rahatsızlığından sonra en fazla görülen makat hastalıklarının başında, makatta çatlak gelmektedir. Tıp dilinde “anal fissür” olarak ifade edilir. Anal fissürün en bariz nedeni yoğun kabızlık durumudur. Yoğun kabızlığı takiben sert ve oldukça kuru yapıda çıkan dışkı, makattan geçmesi sırasında makatta çatlak problemine sebebiyet verebilir. Makat bölgesinde ağrı hissiyatı, kanama, kaşıntı, şişlik veya sertlik rahatsızlığın belirtileri arasındadır. Rahatsızlığın tedavisinde öncelikle kabızlığın giderilmesi sağlanır.

Makat yakınlarında küçük sertlik veya şişlik” şikayeti, bir çok makat rahatsızlığının belirtisi olabilir. Sertliğin sebebinin saptanmasında, şişlik ile birlikte görülen diğer belirtilerin detaylı incelenmesi gerekmektedir. Problemin tedavisi neden olan etkene göre değişiklik gösterebileceğinden, doğru teşhis ve tedavi yöntemi için uzman hekime başvurulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ