Makatta Tomurcuk

Makatta Tomurcuk

Makatta tomurcuk şeklinde meydana gelen oluşumlar tıp dilinde hemoroid olarak adlandırılmaktadır. Hemoroid anüs dışarısında polip oluşumu şeklinde meydana gelmektedir. Bu oluşumlara memede denilmektedir. Anüste polip oluşumu elle muayene ile kolaylıkla tespit edilir. Ancak bazı durumlarda elle muayene ile polip olmamasına rağmen kişiye hemoroid tanısı konur. Oluşan polipler bazı durumlarda bağırsağın iç kısmında da bulunabilir.

Hemoroid kişinin dışkılama yapması esnasında ciddi rahatsızlık duymasına sebep olur. Çoğu zaman dışkı kanlı bir şekilde yapılır ve kişi dayanılmaz acı çeker. Bazı ilerlemiş durumlarda kişi otururken dahi makattaki tomurcuklar yüzünden rahatsızlık duymaktadır.

Anal fissür de makatta görülen bir diğer rahatsızlıktır. Özellikle kronik kabızlık yaşayan kişilerde tuvaletini yapma esnasında zorlanmadan kaynaklanarak makatta çatlama meydana gelebilmektedir.

Makat bölgesinin yeterince temizlenmemesi sonucu mantar enfeksiyonu gelişebilir. Bu enfeksiyon sonucunda deride kabarıklıklar, makat bölgesinde şişlikler ya da tomurcuklanma meydana gelebilir. Bu tarz enfeksiyonlarda anüste kaşınmada sık sık meydana gelmektedir.

Kıl dönmesi hemen hemen herkesin kokulu rüyasıdır. Kuyruk sokumu ve anüse yakın bir bölgede genellikle kılın ters yöne derinin içine doğru büyümesi sonucunda iltihaplanma ile meydana gelmektedir. Şiddetli ağrı oluşumu vardır. Hatta kişi oturmada zorluk çekmektedir.

Kıl dönmesi bazı olgularda dışarı doğru tomurcuklanma şeklinde meydana gelebilir. Bu durum çok ciddi olgularda aşırı iltihaplanmanın olduğu durumlarda var olmaktadır.

Makatta Tomurcuk Tedavisi

Makatta meydana gelen tomurcuk oluşumu genellikle hemoroid kaynaklıdır. Hemoroid rahatsızlığı kişinin alacağı birkaç önlem ile hafifletilebilir. Öncelikle kişi yediklerine dikkat etmelidir. Aynı zamanda kişi anüste meydana gelen bu durumda topikal analjezik etkili kremler kullanmalıdır.

Kıl dönmesinden kaynaklı oluşan şişlikler de yapılması gereken en kesin çözüm cerrahi müdahaledir. Cerrahi müdahale ile şişliğe ve iltihaba sebep olan kıl alınır. Bu durum kişinin çektiği acının da son bulmasını sağlar ancak bazı olgularda durum tekrarlayabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ