Dilde Kırmızı Noktalar

Dilde Kırmızı Noktalar

Dil üzerinde yeşil, kahverengi, kırmızı, beyaz gibi farklı renklerde noktalar veya lekeler görülüyor ise bu durum dilde yaşayan bakterilerden kaynaklıdır. Dil üzerindeki bu renk değişimlerine dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü beyaz renkli, ince lekeler bir sıkıntı oluşturmayıp doğal karşılanırken kırmızı, yeşil vb. renkte oluşan lekeler sorun teşkil edebilir. Yenilen yiyeceklerden (özellikle baharatlı yiyeceklerden) kaynaklı olup olmadığı anlamak için sabah saatlerinde aç karnına bu lekeler kontrol edilmelidir. Baharatlı yiyeceklerden kaynaklıysa bu durum alerjik bir etki sonucu olmuş olabilir.

Dilde Kırmızı Noktalar Neden Oluşur?

  • Baharatlı, acı ya da çok sıcak yiyecekler tüketildiğinde kılcal damarların zarar görmesinden dolayı dilde kırmızı noktalar oluşabilir.
  • Vitamin eksikliği (özellikle C vitamini)
  • Yanlışlıkla dilin ısırılması

gibi nedenlerden dolayı dilde kırmızı noktalar oluşabilir. Dilde kırmızı vb. renklerde noktalar veya lekeler ağız kokusuyla birlikte görülürse bir uzman doktora danışmakta fayda vardır. Dil üzerindeki bu lekeler başka bir rahatsızlığın habercisi olabilir.

Dilde Kırmızı Noktalar Tedavi

Aç karnına sabah saatlerinde dil üzerinde daha önceden fark edilen lekeler tekrar gözlemlenip geçip geçmemesine bağlı olarak doktora danışılmalıdır. Hem dilde oluşan kırmızı noktaları önlemek hem de tedavisi amacıyla ağız hijyenine önem verilmelidir. Hijyene önem verilmediği durumlarda dildeki tat tomurcukları iltihaplanıp aft oluşumuna sebebiyet verebilir. Aşırı sıcak yiyecekler tüketilmemelidir. Vitamin eksikliği söz konusu ise takviye yapılmalıdır. Eğer ilk yardım tedavileri de dil üzerindeki kırmızı noktaları veya başka renkteki lekeleri geçmesini sağlamazsa mutlaka bir uzman doktora görünmelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ