Mangal Izgaraları Nasıl Temizlenir?
Yaz aylarının en vazgeçilmez aktivitelerinden biri pikniktir. Pikniklerin ise en vazgeçilmezi mangal yakmaktır. Mangal pikniğin ekstra şenlenmesini ve midelerin bayram etmesini sağlamaktadır.
Mangalın yakılması ne kadar zor olsa da en zor kısım mangalın en son temizlenmesidir. Özellikle kuruyan ve yapışan et parçalarının mangal tellerinden çıkarılması bazen işkence haline gelebilir. Peki bu aktiviteyi işkence haline getirmemek mümkün müdür ? Mangal ızgaraları nasıl temizlenir ise işimiz daha kolay olur. İşte bu sorun cevapları aşağıdaki alternatif yöntemler ile giderilebilir.
1-)Sıvı Yağ Kullanın
Mangal temizlemede kolaylık sağlamak için en önemli yöntemlerden biri mangal ızgaralarında mangalı yakmadan önce alınacak önlemlerdir. Bu önlemlerin başında mangal ızgaralarının sıvı yağ ile iyice yağlanmasıdır. Bu sayede etler pişerken ızgaraya yapışmaz ve ızgaranın daha sonra yıkanması kolaylaşır.
2-)Cam Sil Kullanın
Mangal ızgarasında oluşan zorlu yağların ve kurumuş et parçalarının en kolay çıkarılmasını sağlayan yöntemlerden biride cam sildir. Mangalın yapılmasından hemen sonra yağların kurumasına izin vermeden ızgara tellerinin üzerine cam sil dökünüz ve soğuduktan sonra mangal ızgaralarını sünger ile yıkayınız. Sonucu gördüğünüzde sizde çok şaşıracaksınız.
3-)Kaya Tuzu Kullanın
Kaya tuzu mangal ızgaralarının temizlenmesi için kullanılabilecek en ucuz yöntemlerden biridir. Kaya tuzu marketlerden kolayca bulabileceğiniz bir ürün. Mangal ızgarası soğuduktan sonra kaya tuzunu süngerin yumuşak kısmına dökün ve ızgara telini kaya tuzlu sünger ile ovun. Bu işlem çok etkilidir ve maliyeti düşüktür.
Tuzla ovduğunuz mangal ızgaralarını muhakkak sonrasında sıvı bulaşık deterjanları ile yıkayınız.
NOT: Izgarayı temizlerken kullandığınız ürünlerin ızgaradan iyice arındığından emin olunuz. İyice arınmayan kimyasallar birikerek daha sonraki mangalda ateşin de etkisiyle etlerinizde zehirli madde oluşumuna sebep olabilir.