Mangalda Köfte Nasıl Yapılır?

Mangalda Köfte Nasıl Yapılır?

Türk kültüründe mangal önemli bir yere sahiptir. Aynı şekilde et tüketimi de kültürümüzde yer edinmiştir. Bu nedenle mangalda et pişirmek ülkemizde sıklıkla yapılmaktadır. Mangalda et tüketimi açısından en çok tercih edilen yemeklerden birisi ise köftedir. Bu nedenle mangalda köfte pişirmek ülkemizde sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır. Ancak mangalda köfte pişirirken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Böylece pişirilen köfteler çok daha lezzetli olur.

Mangalda Köfte Nasıl Pişirilir?

1-)Kıyma Seçimi

Mangalda köfte yapmak için ilk dikkat edilmesi gereken şey köftenin temel malzemesi olan kıymanın seçimidir. Genellikle dana eti tercih edilse de lezzetli bir köfte yemek için tek başına dana eti yeterli olmamaktadır. Bazı kesimlerde köfte yapımında tercih edilen kıymanın et türü koyun etidir. Ancak tek başına koyun eti de lezzetli bir köfte için yeterli olmamaktadır. En ideal köfte harcını hazırlamak için kullanılan kıymanın mutlaka dana eti ve koyun eti karışımı olması gerekir.

Bu kıyma türlerinin karışım oranı ise tamamen sizin damak zevkinize göre değişmektedir. Burada önemli olan nokta mutlaka iki et türününde kıyma içerisinde bulunmasıdır. Buna ek olarak köfte yapımında kullanılacak olan kıymanın mutlaka orta yağlı olması gerekir. Kullanılan et türlerine ve etlerin yağlılık oranlarına dikkat edilmesi durumunda en ideal kıyma seçimi tamamlanmış olur.

2-)Kullanılan Malzemeler

Köftelerin yapılışı açısından bir fark olmasa da evde yaptığınız köftelere göre mangalda yapacağınız köfteler arasında malzeme açısından farklar bulunmaktadır. Bu farkın oluşmasının nedeni ise köftelerin pişirilme tekniklerinin farklı olmasıdır. Mangalda yapılacak olan köftelerde yumurta ve maydonoz kullanılmamalıdır. Buna ek olarak ise köfte harcının içine ekleyeceğiniz ekmek kırıntılarını olabildiğince az koymalısınız. Harcın içine ne kadar az ekmek eklerseniz o kadar iyi olur.

Ancak gerekli miktarın da altında kalmamasına özen göstermek gerekir. Bu noktalara dikkat ederek hazırladığınız harcın üzerini streç film ile kapatarak ya da kapaklı bir kapta hazırladıysanız, kapağını kapatarak 2-3 saat kadar buzdolabında dinlendirin.

3-)Mangalın Hazırlanması

Köfteleri mangalda pişirmeyi düşünüyorsanız öncelikle yaktığınız ateşin harının geçmesini beklemeniz gerekir. Bununla birlikte köfte sık ateşte daha lezzetli pişeceği için sık bir ateş hazırlamalısınız. Bu noktalara dikkat ettikten sonra kuyruk yağı ile ızgarayı yağlayarak köfteleri ızgara yerleştirin ve bir yüzü pişmeden köfteleri çevirmeyin. Bir yüzü pişen köfteler çevrildikten sonra diğer yüzlerinin pişmesi beklenir ve köfteler hazır olur.

NOT: İyi yoğrulmuş ve dinlendirilmiş olan köftelerde dağılma söz konusu olmaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ