Yağlı Boya Kokusu Nasıl Giderilir?

Yağlı Boya Kokusu Nasıl Giderilir?

Oldukça kullanışlı ve estetik bir görünüm sunan yağlı boyanın kokusu çoğu zaman rahatsız edici olabilmektedir. Ancak bu kokudan doğru yöntemlerle kurtulmak hiç de zor değildir. Bunun için yağlı boya kokusu olan odaya, bir tencereye doldurulan suyun içine, bir yemek kaşığı kadar amonyak eklenir. Amonyak bulunmadığı durumlarda ise bir büyük baş soğan da aynı işlevi görecektir. Boyanın bulunduğu odada bu karışım bir gün bekletilmelidir. Ertesi sabah oda havalandırıldığında, kokudan eser kalmayacaktır.

Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Oldukça zorlu bir leke olan yağlı boya lekesi, farklı yöntemlerle çıkarılabilmektedir. Kumaş türüne göre değişiklik gösteren bu yöntemlerin tamamı denenebilir.

  • Yünlü, pamuklu ve keten kumaşa bulaşan yağlı boya lekesi eğer halen kurumamış durumdaysa, pudra yardımı ile çıkarılabilir. Bunun için boyanın döküldüğü yere pudra dökmek ve bir müddet beklemek gerekir. Pudra boyayı emdikten sonra ise alkollü bir bez ya da eterli bir pamuk ile bölge silinerek temizlenmelidir. Ancak kumaş renkli ise alkol renginde açılma yapabilir. Bununla birlikte her iki madde de yanıcıdır ve kullanırken son derece dikkatli olunması gerekir.
  • Kıyafet üzerine bulaşan yağlı boya lekesinin temizlenmesi esnasında yine kumaşta renk değişimi ya da açılma meydana gelebilir. Bu nedenle önce küçük bir bölgede işlem denenmelidir. Kıyafetin üzerinde meydana gelen yağlı boya lekesinin temizlenmesi için kıyafet, temiz bir bezin üzerine serilmelidir. Ardından ılık su ve deterjan ilgili bölgeye uygulanır, bir müddet beklenir ve kıyafet durulanır. Leke çıkana kadar aynı işlem tekrarlanır.
  • Amonyak, kuruyup kalmış yağlı boya lekesini çıkarmaya birebirdir. Amonyaktan bir miktar leke üzerine dökülür, beklenir ve ardından alkollü bir bez ile lekeli bölge silinir.
  • Lekenin çıkarılması için tiner de kullanılabilir. Ancak kullanılan bölgede uygulamasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda uygulama esnasında cildi tahriş edebilir. Bu nedenle uygulama sırasında eldiven kullanımı son derece önemlidir.

Ciltten Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Yağlı boya çeşitli nedenlerle cilde de bulaşabilmektedir. Ellerde oluşan yağlı boya lekesinin çıkarılabilmesi için tiner kullanılabilir. Ancak uzun müddet tinere cildin maruz kalması, tahrişlere neden olabilir. Bu nedenle tiner kullanımı son çare olarak düşünülmelidir. Ya da tiner, sabun ve su karışım olarak kullanılmalıdır.

Ciltte meydana gelen lekelerde, tiner gibi etkili bir leke çıkarıcı olarak saç kremi de kullanılabilmektedir. Saç kremi ciltte lekeli olan bölgelere uygulandıktan sonra yine ılık su ve sabun ile yıkanmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ