Mayalı Hamur Dışarıda Ne Kadar Bekler?

Mayalı Hamur Dışarıda Ne Kadar Bekler?

Mayalı hamuru dışarıda iyi bir şekilde muhafaza edilmiş halde 3 gün kadar saklayabilirsiniz. Fakat yine şansınız varsa, mümkün olduğunca erken bir süre içerisinde tüketmeniz daha doğru olacaktır.

Mayalı Hamur Dışarıda Ne Kadar Bekler?

Mayalı hamurun dışarıda beklemesi süresi temelde 3 gündür. Fakat bu bekleme süresi içeriğindekilere göre de değişebilmektedir. Mesela;

  • Özellikle poğaçalarda kullandığınız maya yaş değil de toz maya ise dışarıda bekletmek yerine buzdolabında kapalı bir şekilde bekletmeniz daha doğru olacaktır. Hem toz maya soğuğa dayanıklı olduğu için hamurunuz buzdolabında saklandığında yapısında herhangi bir değişim meydana gelmeyecektir.
  • Hamurunuz mayasız ise 1 hafta kadar ister oda sıcaklığında isterseniz, buzdolabında rahatlıkla saklayabilirsiniz.
  • Normal mayalı hamur, un, tuz, su ve yaş mayadan oluşuyorsa bu hamuru da maksimum 3 gün dışarıda bekletebilme şansınız vardır. Fakat en nihayetinde yaş maya ile hazırlanmış olan hamurlarda, yaş mayanın ömrünün de kısa olduğunu düşünürsek, 3 gün bile bekletmemek daha doğru olacaktır.

Mayalı Hamurun Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

Mayalı hamur çok uzun süre, yani 3 günü aşkın bir süre oda sıcaklığında kalırsa bozulabilir. Bozulduğunu da direkt olarak hamurdan gelen ekşi kokudan anlayabilirsiniz. Fakat burada hamurun ne kadar süre dışarıda bıraktığınız oldukça önemlidir, keza hamuru ilk mayalarken de çok yoğun olmasa bile ekşi bir koku meydana gelebilmektedir.

Hamurun bozulduğunu anlamanıza yardımcı olacak bir diğer ayrıntı ise görüntüsüdür. Yaş maya normalde uzun ömürlü bir maya çeşidi değildir. Saklandığı koşullar uygun değilse, mikroorganizma üretmeye başlayacak ve hamurun bozulacaktır. Bu yüzden bu maya ile hazırlanmış hamurlarda uzun vadede direkt olarak bozulabilir. Görüntüsünde grileşme ya da yeşillenme meydana gelebilir veya küflenmiş olabilir. Tabii ki kesinlikle böyle bir hamuru kullanmamanız sağlığınız açısından en doğru hareket olacaktır.

Yaş Mayanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Yaş maya bozulmaya başladığında yine ağır ekşi bir koku ile karşı karşıya kalırız. Bunun dışında mayada küflenme meydana gelmişse yine kolaylıkla bozulduğunu anlayabilirsiniz.

Yaş maya uzun süre muhafaza edilecek bir maya olmadığı için mümkün olduğunca saklama koşullarına dikkat etmek gerekmektedir. Mayanın kendisinin bir organizma olduğunu düşünürsek, çabuk bir şekilde bakteri üretmesi aslında beklenebilecek bir durumdur.

Yaş Maya Nasıl Saklanmalıdır?

Yaş maya saklarken önceliğiniz her zaman buzdolabı olmalıdır. Buzdolabında kesinlikle hiçbir gıda ile temas etmeyecek şekilde hava ile temas etmemesine özen göstererek saklanmalıdır. Eğer elinizde fazla miktarda yaş maya bulunuyorsa, yine bu mayaları porsiyonlar halinde ayırarak, kullanacağınız kadarını buzdolabının alt kısmına, daha sonra kullanacağınız mayayı ise ayırıp buzdolabı poşetlerine koyarak buzdolabınızın dondurucu kısmında muhafaza edebilirsiniz. Fakat yine hatırlatmak isteriz, kesinlikle hava ile ya da başka bir gıda ile temas etmemesine özen göstermeniz gerekmektedir. Çünkü yanında bozulmaya başlamış bir ürün var ise ya da maya bozulmaya başlamış ise birbirlerini de etkileyeceklerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ