Mide Bulantısı, Uykusuzluk

Mide Bulantısı, Uykusuzluk

Mide bulantısı, uykusuzluk kişide bir çok sebepten ortaya çıkabilmektedir. Bu sebepleri ayrı ayrı değerlendirmek ve çözüme gitmek kişinin tedavisi için en önemli adımdır. Kişide mide bulantısı ;

  • Kadınlarda mide bulantısı genellikle hamileliğin belirtisi olarak görülmektedir. Hamileliğin ilk aylarında sabah mide bulantısı çok sık görülmektedir. Bu gibi hamilelik durumlarında meydana gelen mide bulantılarında ilaç kullanımı bebeklerde teratojenik etki oluşturabileceği için önerilmemektedir.
  • Gıda zehirlenmelerinde mide bulantıları en sık karşılaşılan durumdur. Bazı zehirlenmelerde mide bulantısı ve kusma geç gerçekleşse bile genel olarak yemekten hemen sonra mide bulantısı ve kusma gerçekleşmektedir.
  • Mide rahatsızlıklarında; ülser, gastrit, reflüde çok sık mide bulantısı görülmektedir.
  • Bir çok ilaç yan etki olarak midede problem oluşturabilmektedir. Özellikle antibiyotikler kişilerde sıklıkla mide bulantısına sebep olmaktadır. Ayrıca aspirin gibi NSAİİ’ler mide rahatsızlığı olan kişilerde özellikle kullanılmamalıdır.
  • Enfeksiyonlar mide bulantısının oluşmasında en büyük etkenlerden biridir. Ciddi enfeksiyon durumlarında kullanılan ilaçlar da yan etki olarak mide bulantısı yapabilmektedir.

Kişide uykusuzluğa sebep olan durumlar ;

  • Stres ve anksiyete kişide ciddi uyku problemlerine yol açmaktadır. Anksiyete ; kişinin kaygı halinde olma halidir. Tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler normal uyku düzenini kaybeder. Bu durum kişinin aşırı yorgunluk ve bitkinlik haline sahip olmasına sebep olur.
  • Kullanılan ilaçlar kişide uykusuzluk yapıyor olabilir. Uyarıcı etkisinden dolayı kullanılan ilaç grupları çoğu zaman uyku düzenini bozmaktadır. Bu gibi ilaç kullanımında ilaç derhal kesilmelidir.
  • Kişinin sahip olduğu kronik bir rahatsızlık rahat ve düzenli bir uyku çekmesine engel oluyor olabilir. Bu gibi durumlarda kişinin sahip olduğu hastalığın etkin bir şekilde tedavi edilmesi sorunun oluşturmuş olduğu rahatsızlığın en az düzeye indirilmesi gerekmektedir.

Uykusuzluk Mide Bulantısı Yapar Mı ?

Uykusuzluk kişinin yaşamış olduğu bazı rahatsızlıktan kaynaklı olabilmektedir. Bu hastalıkların çoğu mide bulantısı yapabilmektedir. Ayrıca uykusuzluğun en büyük sebeplerinden biri de stres ve anksiyete bozukluğudur. Stres ve anksiyete kişide ciddi mide rahatsızlıklarına ve mide bulantısına da sebep olabilir.

Mide bulantısı, uykusuzluk tedavisinde sebep bulunduktan sonra kişinin rahat etmesi, stresten uzak bir hayat sürmesi önem arz etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ