Misafir Nasıl Ağırlanır?

Misafir Nasıl Ağırlanır?

İslam Dini’ni temel alan ülkemizde misafirlik kültürü önemli bir kültürdür. Özellikle kız çocuklarına küçük yaşlarda anneleri ve anneanneleri tarafından aşılanmaya başlayan ve bu duruma teyze, hala gibi diğer yakın akrabalarında zaman içinde karışması ile ısrarlı bir şekilde öğretilmektedir. Misafir ağırlama konusunda yapılaması gerekenler ve yapılmaması gerekenler olmak üzere dikkat edilmesi gereken 2 temel konu vardır. Diğer başlıklar bu konular altında yer almaktadır. Genel anlamda bu şekilde ayırmak mümkün olsa da misafir ağırlama konusunda aşama aşama olarak yapılması gerekenler vardır.

Evimize Gelen Misafirleri Nasıl Ağırlarız?

1-)Ön Hazırlıklar

Misafirleriniz gelmeden önce evinizde son hazırlıklarınız tamamlayıp kontrol etmeniz gerekir. Bunun için en çok dikkat etmeniz gereken noktalar ise mutfak ve banyodur. Mutfağınızın mutlaka derli toplu olması gerekir. Misafiriniz geldiğinde oyalanmadan rahatlıkla servis yapabileceğiniz şekilde tüm düzenin kurulmuş olması gerekir. Mutfağa bu şekilde dikkat ettikten sonra banyoya dikkat edilmesi gerekir.

Önem sırası olarak bir farkları bulunmadığı gözden kaçırılmamalıdır. Banyo mutlaka tertemiz olmalıdır. Havlular değiştirilmeli hatta misafirleriniz için ayrıca bir havlu çıkarabilirsiniz. Banyonuzda bulunan tüm eşyalar derli toplu, düzenli bir şekilde bulunmalıdır. Banyo düzeni de sağlandıktan sonra misafirleriniz eve girdiği anda kolayca görebilecekleri bir yere cinsiyetlerine uygun olarak terlik koyulmalıdır. Böylece ön hazırlıklar tamamlanmış olur.

2-)Misafirin Karşılanması

Misafirin karşılanma şekli oldukça önemlidir. Özellikle gergin şekilde gelen misafirler için karşılanma şekli çok büyük önem taşımaktadır. Güler yüz ve samimi bir konuşma ile misafirlerin sıcak ve içten bir şekilde karşılanması gerekir. Bu şekilde karşılanan misafirler gittikleri evde daha rahat hareket ederek kendilerini daha iyi ifade edebilirler.

Kapınızı açtığınızda misafirlerinizin elleri dolu ise kibar bir şekilde ellerinde bulunan yükleri almayı teklif edin. Daha sonra evet derlerse yükleri alarak uygun bir yere koyun. Misafirlerinizi içeri aldığınızda oturma alanına geçmeden banyo ve mutfağın yerini göstererek misafirinizi bilgilendirin. Eğer yatılı bir misafir ise kalacağı odayı da gösterin. Daha sonra iletişiminizi koparmadan oturma alanına kadar eşlik edin.

3-)Yemekli ise

Yemekli misafirlerde sofra mutlaka misafirler gelmeden önce hazırlanmalıdır ve sofra düzeni çok önemlidir. Sofra özenle hazırlanmalıdır böylece gösterdiğiniz özen sofranızdan misafirlerinize de yansıyacaktır. Sandalyeler arasında misafirlerinizin birbirlerine çarparak rahatsız olmayacakları ortalama 50 cm kadar bir mesafe bırakmaya özen gösterin.

4-)İkramlar

İkramlar misafir ağırlamanın son adımıdır. Bu aşamada “kahvenizi nasıl içersiniz?” gibi kibar bir soru sorun. Kahveler içildikten sonra ya da içilmeme kararı verildikten sonra ise misafirleriniz için hazırladığınız tatlı ya da tuzlu pasta börek tarzı ikramlarınızı şık bir sunum ile ikram etmeniz gerekir. İkramlarınızın yanında mutlaka çay da demleyerek servis edin. Bu ikramların ardından da son olarak meyve ikramı yaparak servisinizi tamamlayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ