Küflü Ekmek Yedim Ne Yapmalıyım?

Küflü Ekmek Yedim Ne Yapmalıyım?

Küflenmiş ekmek tüketmek ölümcül bir etkiye sahip olmasa da midenizi oldukça rahatsız edebilecek bir durumdur. Şöyle ki küflenme, yiyeceğin üzerinde ısıya ya da saklanma şekline veya uzun süre beklemesine bağlı olarak farklı mikroorganizmaların kısım kısım sardığı ve sağlığı oldukça etkileyecek bir bakteri topluluğudur. Bu her yiyecek için aynıdır ve her yiyecek küflenebilir. Bu yüzden aldığınız her gıdayı saklanma koşullarına uygun bir şekilde saklamalı ve uzun süre bekletmeden tüketmelisiniz.

Küflü Ekmek Yedim, Ne Yapmalıyım?

Tükettiğiniz küf derecesine ve bünyeye göre farklı bir reaksiyonla karşılaşılan bu durumda aslında ilk etapta herhangi bir belirti olmamaktadır. Yani dışarıdan bakıldığı zaman. Yeme miktarınıza da bağlı olarak her zaman zehirlenme gibi bir vakayla karşılaşılmaz fakat vücut için oldukça zararlıdır.

Öncelikle anlaşılır bir şekilde anlatmak gerekirse, vücudumuzda bizim dirençli olmamızı sağlayan, hastalıklara karşı bağışıklık kazanmamızı sağlayan ya da yaralanma gibi durumlarda bizi iyileştiren hücrelerde bulunmaktadır, bakterilerde. Vücudumuzdaki hücre yenilenmesi ne kadar önemliyse, bakterilerin çoğalması da o denli kötüdür. Hem bağışıklık sistemimizi etkilediği gibi mide problemlerine de sebep olabilmektedir ve hastalıklara ya da yaralanmalara karşı bizi daha hassas yapmaktadır. Kimi bünyelerde küflü yiyecekler hem psikolojik hem de gerçekten meydana gelen bir rahatsızlıktan dolayı direkt olarak vücuttan kusma yolu ile atılırken, kimi bünyeler de tam tersine bu zehri biriktirmektedir. Eğer küflü yiyecekleri değil de, burası küf olmamış diye o gıdanın başka bir tarafını tüketiyorsanız da yine aynı tehlike ile karşı karşıyasınız.

Bir kere bir yiyeceğin küflenmesi söylediğimiz gibi, zararlı bakterilerin çoğalmasından, oraya kurulmalarından kaynaklanmaktadır. Bu bakteriler aslında hep vardı ama gözümüzle görmüyorduk ve daha az zararları vardı. Küflü yiyeceklerde ise aslında bu bakterileri gözümüzle görüyoruz ve oldukça zararlı bir hale bürünüyorlar. Bu yüzden tüketeceğiniz her üründe muhakkak son kullanma tarihine, ambalajlı ise ambalajının yırtık olup olmadığına bilhassa dikkat etmek gerekmektedir.

Ne yapmalıyım sorusuna gelirsek, aslında vücudunuz herhangi bir tepki vermiyorsa yapacak pek fazla bir şeyiniz yoktur. Eğer mide bulantınız varsa en yakın sağlık kuruluşuna giderek durumu bildirebilirsiniz. Bunun dışında kendinizi iyi hissetmek için her zaman daha tedbirli olmanız gerekmektedir.

Gıdaları Tüketirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ambalajına ve son kullanma tarihine her zaman dikkat etmelisiniz. İçeriğinde bir şekilde süt ve süt ürünleri bulunan yiyecekler bakteri üretmeye her zaman daha müsaittir. Bu yüzden bu ürünleri tüketeceğimiz zamanı kısa tutmakta her zaman fayda vardır. Aynı şekilde, bir gıda uzun süre hava ile temas etmiş bir şekilde bir kenarda duruyorsa ve siz yalnızca ara ara gelip bu gıdayı tüketiyorsanız da aynı zararla karşı karşıyasınız. Çünkü tükettiğimiz her gıda, her yiyecek bakteri üretebilir, küflenebilir ve bozulabilir.

ÖNEMLİ NOT: Bu tür durumlarda mide ağrısı, midede yanma, bulantı gibi belirtiler zehirlenme belirtileri olabilmektedir. Kendiniz evde çözüm üretmek ile vakit kaybetmemeli ve hemen bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ