Mum Lekesi Kot Pantolondan Nasıl Çıkar?

Mum Lekesi Kot Pantolondan Nasıl Çıkar?

Mum parafin gibi yavaş yanan kimyasal maddeden meydana gelmektedir. Oluştuğu maddelerden kaynaklı olarak da mum yağlı madde özelliğine sahiptir. Bu sebeple mum döküldüğü yerlerde genellikle yağlılık hissi ya da yağ lekesi oluşturmaktadır. Özellikle kot pantolon, elbiseler, vb. kıyafetlere dökülen mum lekeleri ciddi problem oluşturmaktadır. Peki mum lekesi kot pantolondan nasıl çıkar?

1-) Dökülen Mumun Soğumasını Bekleyin

Mumun döküldüğünde yapılması gereken ilk hareket dökülen mumun donmasını beklemektir. Dökülen mumu hızlıca kurumadan temizlemeye çalışmak yapılan en büyük hatadır. Kurumayan mumu temizlemek lekenin daha fazla yayılmasına sebep olmaktadır.

2-) Buz Aküsü ya da Bu Torbası Kullanın

Dökülen mumun miktarına bağlı olarak buz aküsü ya da buz torbası kullanılabilir. Özellikle fazla miktarda dökülen mumlarda mumun donma zamanını da buz hızlandırmaktadır. Aynı zamanda dökülen mumun sıcaklığından kaynaklı kişinin cildinde oluşturacağı yanığı da buz aküsü ya da buz torbası en aza indirir. Bu durum genellikle nadir uygulanmaktadır.

3-) Donan Mumu Lekeli Bölgeden Kazıyın

Mumu çıkarmanın ilk adımı mumun donmasını sağlamaktır. Mum donduktan sonra ki adım mumun döküldüğü bölgeden çıkarılmasıdır. Bunun için genellikle kredi kartı gibi kolay kazımayı sağlayan aynı zamanda keskin olmayan bir cisim kullanılır. Aynı zamanda keskin olmaması kişinin kendine bir zarar vermesini önlemektedir.

Ancak bazı durumlarda bıçak, maket bıçağı gibi keskin cisimlerde kullanılabilmektedir.

4-) Kumaşın İç Kısmına İşleyen Mumun Çıkarılması

Mum lekesinin çıkarılmasında öncelikle donması için bekletilir, gerekli görülür ise donması için buz aküsü ya da buz torbası kullanılır, kuruyan mum kazınır. Tüm bu işlemler yapılırken belli bir zaman geçer ve mum kumaşın iç kısmına ilerleyerek burada donabilir ve leke kalıcı olabilir.

Kumaşın iç kısmına işleyen mum lekesinin çıkarılması için tekrar ıs kullanılır. Isı için genellikle ütü kullanılır. Lekeli bölgenin üzerine Kumaş parçası konulur, kumaşın üzerinden ütü ile sıcak uygulanır. Bu sayede mumun eriyen mumun kumaş parçasına geçmesi sağlanır.

Bazı kumaşların türüne bağlı olarak bu işlemden sonra da leke kalabilir. Bu tarz durumlarda son uygulama olarak yağ çıkarıcı kimyasalları kullanınız ve kot pantolonunuzu yıkayınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ