Mutfakta Güve Nasıl Önlenir?

Mutfakta Güve Nasıl Önlenir?

Güve zaman zaman kelebek ile karıştırılabilen 5-6 mm uzunluklarında olan bir haşere türüdür. Güveler kendi içlerinde farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Bunları tahıl güvesi, giysi güvesi, deri güvesi, halı güvesi ve zeytin güvesi olarak ayırmak mümkündür. Güveler nemli, rutubetli ve sıcak ortamlarda üremeye devam edebilirler. Bu nedenle de yaşamak için tercih ettikleri ortamlar nemli ve sıcak ortamlardır.

Evlerde ya da ofislerde bu ortamlar mutfaklarda, giysi dolaplarında ya da halılarda sıklıkla sağlanmaktadır. Uygun şartların oluşması sonucunda da güveler meydana gelmektedir. Özellikle mutfaklarda yemek pişirirken oluşan buharın da etkisi ile nemli bir ortamın oluşması daha muhtemeldir. Bu durum da mutfaklarda güvelerin oluşmasını tetiklemektedir. Çok fazla buhar oluşmasından dolayı mutfaklarda havalandırma sisteminin oldukça iyi olması mutfaklarda güve oluşmasını önleyici bir faktör olmaktadır. Ancak tüm bunlara dikkat edilmesi durumunda da mutfaklarda güvelerin oluşması görülebilir. Mutfaklarda güve oluşumunu önlemek için uygulanabilecek birkaç yöntem bulunmaktadır.

Mutfakta Güve Nasıl Engellenir?

1-)Havalandırma Sistemi

Güveler nemli ve sıcak ortamlarda üreyebildikleri için mutfaklar güve oluşumu için en ideal ortamlardan birisidir. Mutfaklarda oluşan nemi en aza indirgemek için havalandırma sisteminin iyi olması gerekir. Eğer mutfak havalandırmanızın iyi olmadığını düşünüyorsanız, bu yöntemi uygulayarak yüksek bir havalandırma sağlayabilirsiniz.

Bu yöntemi uygulamak için ilk olarak yemek pişirirken mutlaka davlumbazı açın. Bu şekilde yemek pişirme sırasında oluşan buharı en aza indirgeyerek mutfağınızın nem oranını düşürmüş olursunuz. Yemek pişirme işlemi uygulamadığınız zamanlarda da mutfağınızın penceresini ya da havalandırma penceresini her gün mutlaka açın. En az 10 dakika kadar açmış olduğunuz pencere ya da pencereler mutfaktaki nem oranını ciddi oranda düşürerek mutfakta güve oluşumunu engellemek adına önemli bir işlemdir.

2-)Düzenli Temizlik

Güve oluşumunu önlemek adına önemli bir paya sahip olan diğer bir etken de düzenli temizlik yapmaktır. Özellikle sık kullanılan mutfaklar her gün belli bir temizlik işleminden geçse de güve oluşumunu önlemek adına uygulanan temizleme işlemi biraz daha farklıdır. Bunun için sirke ya da çamaşır suyu kullanmak gerekir.

Eğer sirke kullanarak bu temizliği gerçekleştirmek istiyorsanız bir bardak sirkeye 1,5 bardak su oranında hazırlamış olduğunuz karışım ile tüm mutfak dolap ve çekmecelerinizi silin. Çamaşır suyu kullanarak bu yöntemi uygulamak için ise öncelikle çamaşır suyunun dolaplarınıza zarar vermeyeceğinden emin olun.

Daha sonra aynı oranda su ve çamaşır suyu karışımı ile dolaplarınızı silin. Çamaşır suyu ağır bir kimyasal olduğu için sonrasında temiz su ile birkaç kez daha silerek dolaplarınızın özellikle iç yüzeylerinin çamaşır suyundan tamamen arındığından emin olun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ