Alüminyum Nasıl Kesilir?

Alüminyum Nasıl Kesilir?

Eğer kendi kendinize yaptığınız projeleriniz var ise muhtemelen birçok malzemeniz ve elektrikli aletiniz var demektir. Böyle işlerde ne kadar donanımlı olursanız olun bazı durumlarda fazlasıyla zorlanmanız mümkün. Bu durumlardan biri de alüminyum kesmektir. Oldukça zor bir iş olmasına rağmen bir alüminyum kesilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğine gelin birlikte bakalım.

Alüminyum En Pratik ve En Güvenli Şekilde Nasıl Kesilir?

  • Öncelikle kişisel güvenliğinizi sağlamalısınız. Özellikle gözlerin korunması çok önemlidir. Tam koruma sağlayan bir gözlük, sesi azaltmaya yardımcı olacak bir kulaklık ve kesim için uygun bir kıyafetle işe başlayabilirsiniz. Bazı kişiler gözlük yerine yüzü tamamen kapatıp koruyan maskeleri tercih etmektedirler.
  • Kesmek istediğiniz alüminyum parçasına, keseceğiniz şekli çizmek kesiminize büyük oranda yardımcı olacaktır.
  • Kesimde karpit uçlu odun testeresi kullanmalısınız. Eğer mümkünse, küçük çentikler yaratan bir bıçak seçmek doğru bir karar olacaktır. Bıçağı yağlamak için hangi tür yağı kullanmanız gerektiğinden emin değilseniz yetkili kişilere danışmalısınız.
  • Kesme yağını belirlediğinizde, testerenin bıçaklarını bu yağ ile iyice yağlayınız.
  • Kesme bıçağının çapını azaltmalısınız. Odun için kesme hızı alüminyum için kesme hızından oldukça büyüktür. Çapı azaltarak kesme hızını düşürmeniz mümkündür.
  • Kesmek istediğiniz alüminyum parçasını testereye sabitleyip, parmaklarınızın bıçaklara çok yakın olmadığından emin olunuz. Böylelikle parmaklarınıza gelebilecek zarardan korunmuş olursunuz.
  • Çok yavaş bir şekilde bıçağı alüminyumdan ya da alüminyumu bıçaktan geçiriniz. Bıçak hızının odun kesme hızından düşük olmasına dikkat ediniz. Ayrıca testerenin arkasında kalan etki alanından uzak durmaya çalışınız.
  • Eğer alüminyumda dairesel hareketler yapmak isterseniz, kıl testeresi kullanmanız önerilir.

Çok İnce Yapıdaki Alüminyum Parçasını Kesmek için Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kesmek istediğiniz alüminyum 1 milimetre kalınlığındaysa ve düz parçalar kesmek istiyorsanız, teneke makası ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer alüminyum 2-3 milimetre kalınlığındaysa düz kesim için kıl testere kullanabilirsiniz. Kıvrımlı parçalar kesmek isterseniz kıl testere çok fazla çapak oluşumuna neden olacaktır. Bu durumu eğe ile düzeltmeniz mümkün. Bu tür kesimlerde formül şu şekildedir: çizim, kesim, eğe. Bu üç madde kesiminizin istediğiniz gibi olmasına büyük katkı sağlayacaktır.

Kalın Alüminyum Levha Nasıl Kesilir?

3 milimetreden daha kalın levhaların kesiminde karpit uçlu odun testeresi haricinde spiral de kullanabilirsiniz. Bu tip kalınlıklarda özellikle kıvrımlı, ince işçilikli bir kesime ihtiyacınız varsa ve kendinizi yeterince hazır hissetmiyorsanız işi profesyonel kişilerden yardım alarak halledebilirsiniz. Böylelikle hem alüminyum parçanız istediğiniz gibi kesilmiş olur hem de olası kazalardan kendinizi korumuş olursunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ