Ocak Taşları Nasıl Temizlenir?

Ocak Taşları Nasıl Temizlenir?

Ocak taşları temizleyen dışında birçok kişinin aklına gelmese de sık sık temizlenmesi gereken eşyalardan biridir. Ocaklarda çeşit çeşit yemekler yapıldığı için mutlaka sıçrama, taşma, dökülme gibi sebeplere maruz kalırlar.

Bu durum da zamanla leke oluşumuna ve kararmalara neden olur. Bu yüzden düzenli olarak ve etkili yöntemlerle ocak taşlarını temizlemek gerekir. Ocak taşlarını etkili yöntemlerle temizlemek ocak taşlarının daha uzun süre temiz kalmasını da sağlamış olacaktır. Etkili olan bu yöntemleri uygulayabilmek için ise beyaz sabun, bulaşık teli, sirke, limon tuzu ve karbonat gerekmektedir.

1-)Beyaz Sabun ile Temizleme

Bu yöntemi uygulamak için öncelikle tüm ocak taşlarını bir tencerenin içine koyun. Toplam 4 yemek kaşığı miktarında limon tuzunu tüm ocak taşlarının üzerine dağıtın. Ardından tencerenin içine 2 çay bardağı sirke ekleyin. Sirke ekledikten sonra ocak taşlarının üzerini geçecek miktarda su ekleyerek tencereyi ocağa alın. Bu şekilde iyice kaynayana kadar bekleyin.

Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra mutfak fırçasından yardım alarak tüm ocak taşlarını fırça ile sirkeli su karışımının içinde fırçalayın. Bu şekilde daha yüzeysel sayılabilecek kirlerden arındırmış olursunuz.

Fırçalama işlemi bittikten sonra ellerinizi yakmayacak kadar soğumasını bekleyin. Yeterince soğuduktan sonra bulaşık telini beyaz kalıp sabuna sürtün. Ardından da beyaz sabunlu bulaşık teli ile tüm ocak taşlarını iyice ovalayın. Tüm kirlerinden arınırken parladığını da fark edeceksiniz. Tüm bu işlemleri uyguladıktan sonra iyice durulayın ve arkasından kurulayın. Böylece hiç su lekesi de kalmamış olacak.

2-)Karbonat ile Temizleme

Temizlemek istediğiniz bütün ocak taşlarını bir tencereye alarak üzerlerini geçecek kadar su ekleyin. İsteğe bağlı olarak olarak bu suyun içine yarı yarıya sirke de ekleyebilirsiniz. Bu şekilde daha etkili bir sonuç elde etmemiz mümkün olacaktır.

İyice kaynayan ocak taşlarını fırın eldiveni gibi elinizi yakmayacak bir malzeme yardımı ile alın. Bir yandan bir kabın içine bir miktar karbonat koyun ve ocaktan aldığınız sıcak ocak taşlarını karbonatın içine koyun.

Ocak taşlarının tüm yüzeylerinin karbonat ile temas etmesine özen gösterin. Bu daha etkili bir sonuç almanızı sağlayacaktır. 5-10 dakika kadar bu şekilde bekleyin. Eğer elinizi yakmayacak kadar soğumadıysa bir süre daha bekleyin. Ilık su ile nemlendirdiğiniz bez yardımı ile ocak taşlarını ovalayın. Ardından akan suyun altında iyice durulayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ