Kişniş Nasıl Saklanır?

Kişniş Nasıl Saklanır?

Kişniş maydonozgiller ailesine ait olan tek yıllık bir bitki türüdür. Lezzet olarak çok baskın bir tada sahiptir. Gelişim sürecini yaz ayları ile birlikte tamamlamaya başlayan kişniş sonbahar aylarına kadar gelişimini tamamlamaktadır. Tohum kısmı ve yaprak kısmı olmak üzere iki farklı kısımdan oluşan kişnişin yaprakları maydonozu andırmaktadır.

Kişniş gerek tohumu gerek yaprakları ile mutfaklarda yer alabilmektedir. Çeşitli salataların yapımında ya da çeşitli yemeklerin içerisinde çeşni olarak kullanılabilmektedir. Ancak kişnişi bu anlamda kullanırken dikkatli olmak gerekir. Yoğun bir tada sahip olduğu için yemeklere son anda atılmaması durumunda çok baskın bir tat elde etmiş olursunuz. Bu nedenle yemekler piştiklerinde son anda atılan kişniş yemeğe hoş bir aroma kazandırmaktadır.

Aynı şekilde salatalara da gerek yaprakları doğranarak gerek tohumları serpiştirilerek kullanılabilir. Lezzet açısından ve kullanım kolaylığı açısından oldukça pratik olan kişnişi saklamak için uygulanabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır.

Kişniş Nasıl Muhafaza Edilir?

 

1-)Tohumlarını Saklama

Tohumlarını saklama yöntemi kişniş saklama konusunda ki en yaygın yöntemdir. Bu yöntemi uygulamak için ilk dikkat edilmesi gereken nokta kişnişlerin toplanma dönemidir. Kişnişler ağustos ayında olgunlaşmaya başlayacağı için ağustos eylül aylarında toplanmalıdır. Bu dönemde toplanan kişnişler havadar ve serin bir ortamda kurumaya bırakılır. Kişniş kurumaya başladıkça tohumlarını dökecektir.

Tüm tohumlar döküldükten sonra bu tohumları toplayarak temiz bir cam kavanozun içerisine doldurun. Daha sonra ağzını sıkıca kapattığınız kavanozu doğrudan güneş ışığı almayan serin ve kuru bir ortamda yerleştirin. Kişniş tohumlarını bu yöntemi kullanarak toz halde de saklayabilirsiniz. Bunun için kavanoza koymadan önce öğütmek gerekir. Ancak öğütülmüş kişniş aromasını çok daha kısa sürede kaybedeceği için kullanım ömrü çok daha kısa olmaktadır.

2-)Salamura Olarak Saklama

Kişnişleri saklamak için uygulanabilecek bir diğer yöntem ise salamura yöntemidir. Uygulaması oldukça kolay olan bu yöntem için kullanılacak olan kişnişlerin eylül ayında toplanması gerekir. Eylül ayında özenle toplanmış olan kişnişler özenle ayıklanır ve ardından akan suyun altında bol su ile yıkanır.

Yıkanan kişnişler ince bir şekilde doğranarak tuzlanır ve bu şekilde 2 saat kadar beklenir. Yeterli sürenin geçmesinin ardından ise tuzlanmış olan kişnişler tekrar yıkanır ve suyu sıkılır. Daha sonra küçük cam kavanozlara yerleştirilmeye başlanır. Bu aşamada kişnişlerin sıkı olarak yerleştirilmesi çok önemlidir.

Bunun için parmaklarınızdan ya da havan tokmağı gibi bir nesneden yardım alabilirsiniz. Sıkı sıkı bastırdığınız kişnişlerin aralarına tuz serpiştirin. Tüm kavanozu bu işlemi tekrar ederek doldurun. Daha sonra kavanozun kapağını sıkı bir şekilde kapatarak buzdolabına yerleştirin. Böylece 2 yıla kadar kişnişi buzdolabında rahatlıkla saklayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ