Pastel Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Pastel Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Pastel boya özellikle küçük çocukların resim yapma sırasında sıkça kullandığı ve sıkça etrafı rahatlıkla batırdığı boyalardandır. Yumuşak sürümü ve kolayca dağılabilir olmasından dolayı pastel boya etrafta kolaylıkla leke oluşumuna sebep olabilir, oluşan leke boyutuna ve durumuna bağlı olarak kalıcı bir hal alabilir.

Oluşan pastel boya lekelerini çıkarmak için yapmanız gerekenler aşağıda ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Sizde kendi açınızdan daha kolay ve kullanışlı olan yöntemi seçerek kullanabilirsiniz. Uygulama öncesinde muhakkak her adımı dikkatlice okuduğunuzdan ve uyguladığınızdan emin olunuz.

Pastel boya lekelerini temizleme esnasında en dikkat etmeniz gereken adım lekenin dağılmasını önlemek ve dağılan lekeyi etrafa daha fazla yaymadan çıkarmaktır. Bu sebeple lekeyi çıkarmak için muhakkak yoğun ortamdan yoğun tarafa doğru temizleme işlemini yapınız.

1-)Fazla Miktarı Alın

Öncelikli olarak pastel boyanın bulaşan kısmının fazla miktarını çıkarmaya çalışınız. Bu işlemi yüzeye zarar vermeyecek şekilde yapabilirsiniz. Yüzeyden fazla miktardaki pastel boyayı maket bıçağı ile kazıyarak çıkarabilirsiniz.

2-)Arap Sabunu Kullanın

Yumuşak ve pamuklu bir bez ile pastel boyanın oluşturduğu lekeyi silerek çıkartabilirsiniz. Özellikle halı ve koltuk döşemelerinde meydana gelen lekelerde bu yöntem sıklıkla kullanılmaktadır. Arap sabununu iyice köpürtünüz ve lekeli bölgeyi lekeyi dağıtmadan güzelce siliniz. Lekenin yayılmasını engellemek ya da lekenin daha kalıcı hale gelmesini önlemek için kesinlikle sıcak su kullanmayınız. Sıcak su lekenin daha çok yayılmasına sebep olur.

3-)Leke Çıkarıcı Kullanın

Özellikle açık renkli yerlerde oluşan pastel boya lekelerini çıkarmak için ağartıcı içeren leke çıkarıcı deterjanların kullanılması gerekli olabilir. Kullanılacak deterjanın miktarını lekenin büyüklüğüne göre belirleyiniz.

Kullanılan leke çıkarıcı deterjan doğru uygulama yolu olmaz ise lekenin daha fazla yayılmasına neden olabilir. Bu durumu önlemek amacıyla lekenin silinmesi esnasında çok dikkatli olunmalıdır.

NOT: Pastel boyadan kaynaklı oluşan ancak çıkması zor olan inatçı lekelerde lekenin daha fazla yayılmasını önlemek ya da kumaşın hasar almasını önlemek amacıyla kuru temizleme seçeneğini kullanmak mantıklı bir karar olabilmektedir. Bu seçenek diğer seçeneklere göre daha pahalı bir seçenek olsa da çok daha pratik ve etkili olabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ